Ga naar de inhoud
Nederland

Vakantiegevoel verdampt snel – maar zo rek je het nog wat op

Beeld © Getty

Meer dan de helft van de Nederlanders ziet er nu de vakantie op zijn einde loopt tegenop om weer terug naar huis te gaan. We kijken het meest op tegen de dagelijkse sleur van werk en verplichtingen. "Niet zo gek ook. Geen enkele baan is zo leuk als vakantie", zegt arbeidspsycholoog Wouter Vrooland.

Reisorganisatie VakantieDiscounter hield een enquête onder ongeveer tweeduizend mensen. Daaruit blijkt dat we onze zomervakantie gemiddeld een 8,4 geven. Het probleem is alleen dat dat fijne vakantiegevoel al drie dagen na thuiskomst weer is verdwenen. Dat vakantiegevoel eindeloos vasthouden is onmogelijk, maar we kunnen het wel een beetje rekken, weten psychologen Wouter Vrooland en Flores van Emmerik.

Sleur

Van Emmerik is zelf net weer begonnen met werken na de vakantie. "Het grote verschil tussen je gevoel op vakantie en je gevoel thuis is dat je op vakantie niks 'moet'. "Het is logisch dat je bij thuiskomt snel in een sleur komt, want je volgt simpelweg weer je gebruikelijke routines en gaat weer naar je werk", legt Van Emmerik uit. 

Wat je daar aan kunt doen? "Neem eens een andere route naar je werk of lunch met andere mensen." Het gaat erom dat je dingen anders doet dan normaal. "Doorbreek die werkroutines waar je tijdens je vakantie zo tegenop kijkt." Vrooland is het helemaal met hem eens. "Eén van de dingen die vakantie zo leuk maakt, is het feit dat je andere dingen doet dan normaal. Dat vindt ons brein fijn."

Wat ook goed helpt volgens Vrooland is extra aandacht geven aan de leuke dingen van je werk. "Praat wat vaker met de leuke collega's of de leuke klanten."

'Leg de lat eens wat hoger'

Kijk je tijdens je vakantie op tegen de stress die je werk met zich meebrengt, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen. "Zeg vaker nee en heroverweeg wat je wel en niet kunt doen tijdens een werkdag", zegt Van Emmerik. Na je vakantie is het volgens Vrooland vooral belangrijk om een beetje rustig op te starten. "Je kunt niet meteen weer op hetzelfde tempo als normaal aan de slag."

Toch is het tegenovergestelde ook vaak aan de orde. We mogen volgens Van Emmerik ook best kritisch zijn naar onszelf. "Als je je werk ervaart als sleur, is dit een signaal. Waarschijnlijk is je werk niet uitdagend genoeg. Leg de lat eens wat hoger en maak nieuwe uitdagingen voor jezelf." Het kan er volgens Van Emmerik voor zorgen dat je na je vakantie een stuk prettiger aan je werkweek begint. 

Goede voornemens na de vakantie

Tijdens de vakantie weten we het ineens zeker: het roer moet om. Veel mensen maken komen met een hoop goede voornemens terug van vakantie, maar hoe realistisch is het om deze voornemens waar te maken?

Meer op rtlnieuws.nl: