Nederland

Provincies binden strijd aan met criminaliteit in jachthavens

30 augustus 2018 16:00 Aangepast: 31 augustus 2018 07:08
Jachthaven Hermenzeil in Geertruidenberg dreigde ten prooi te vallen aan criminelen. Beeld © RTL Nieuws

Een zeilschip met een lading cocaïne aan boord, verzekeringsfraude met speedboten, criminelen die zich er schuilhouden: het zijn maar een paar misdrijven waarvoor een jachthaven kan worden misbruikt. Burgemeesters in Brabant en Zeeland hebben daarom een speciaal team opgericht dat alle 110 recreatieve jachthavens in de regio gaat controleren.

Hoeveel jachthavens daadwerkelijk worden misbruikt, is onbekend. Daarom werken politie, FIOD, Belastingdienst en gemeenten nu samen om de criminaliteit in kaart te brengen en aan te pakken.

'Ondermijning wijdverspreid'

Miniatuurvoorbeeld

Voorzitter van de taskforce is de burgemeester van Geertruidenberg, Willemijn van Hees (foto rechts). Volgens haar is het erg belangrijk dat iets wordt gedaan tegen de criminaliteit in jachthavens. "Ondermijning is zo wijdverspreid in Nederland, zeker hier in het zuiden. Als we dat niet inperken, en niet laten zien dat misdaad niet loont, zijn we uitgespeeld."

Henk Gravestein, havenmanager van jachthaven Bruinisse, vindt het allemaal wat overdreven. "Er gaan allemaal complottheorieën rond. Nu krijgen jachthavens een slechte naam, maar het gaat helemaal niet om jachthavens. Criminaliteit heb je overal, ook bij partycentra bijvoorbeeld. Ik ben het er niet mee eens dat de nadruk nu op jachthavens ligt."

Thermometer

Van Hees bestrijdt dat. "Er zijn heel veel mooie en goede jachthavens, maar er is een aantal dat op een verkeerde manier voordeel behaalt." Daarom is een 'thermometer' ontwikkeld waarmee kan worden gepeild of een jachthaven aantrekkelijk kan zijn voor criminelen. "Slaat de thermometer uit naar rood, dan controleren we die bedrijven vaker."

Waarom zijn jachthavens aantrekkelijk voor criminelen?

- Je bent er anoniem. Er is geen verplichting om boten te registreren en jachthavens hoeven niet te noteren wie er blijft slapen.
- Er gelden weinig regels.
- De toegang is er eenvoudig en vaak zonder slagbomen en camera’s. Zowel over het water als het land kun je er vaak ongezien komen.
- In de botenhandel gaat veel contant geld om. De sector is daarom kwetsbaar voor het witwassen.

Bron: Taskforce Brabant Zeeland

Van Hees weet waar ze het over heeft. In haar gemeente viel jachthaven Hermenzeil langzaam ten prooi aan criminelen. Leden van beruchte motorbendes zaten er geregeld op het terras, er werden wapens en grondstoffen voor drugs gevonden en op de schepen woonden mensen die nergens stonden ingeschreven.

Snel vaarwater

De haven ging failliet door een forse belastingschuld. Toen de gemeente Geertruidenberg erachter kwam dat criminelen interesse hadden om de haven over te nemen, kocht de gemeente het bedrijf met steun van de provincie voor 1,75 miljoen euro.

De taskforce heeft veel geleerd van Hermenzeil. Dat criminelen een voorkeur hebben voor 'snel vaarwater' bijvoorbeeld, en dat ze vaak jachthavens uitkiezen waar horeca aanwezig is.

Verplichte registratie

Van Hees: "Het belangrijkste is misschien wel dat we met zijn allen gaan opletten en zaken melden die niet goed voelen." De burgemeester dringt ook aan op een verplichte registratie van vaartuigen. "Voor auto's heb je een kentekenbewijs, maar op vaarwegen kun je anoniem je gang gaan."

Ook wil Van Hees dat er een opleidingseis komt voor havenmeesters en dat het doen van contante betalingen minder gangbaar wordt in de watersport.

'Niet alle jachthavens'

Het gaat havenmanager Henk Gravestein allemaal aan het hart. "Als die burgemeester zegt dat ze geen zicht heeft op wat er gebeurt in jachthavens, dan ligt dat aan haar. Dat is haar taak. Maar dat wil niet zeggen dat alle 110 jachthavens in de regio crimineel zijn."

Jachthavens ideale dekmantel voor criminelen

Criminelen namen de jachthaven Hermenzeil stukje bij beetje over.

Meer op rtlnieuws.nl:
Peperdure speedboot afgepakt van 23-jarige Bredase

`