Nederland

Planten bruin en verdord? Race niet meteen naar het tuincentrum!

30 augustus 2018 15:05 Aangepast: 01 september 2018 15:08
Dode buxusstruiken Beeld © Getty

Na de droge zomer staan veel planten er verdord en bruin bij. Tuincentra profiteren van alle mensen die nieuwe planten inslaan om de bruine planten te vervangen. Toch zijn veel planten helemaal niet zo dood als ze lijken, legt hovenier Toon van Ooijen uit.

Volgens van Ooijen moeten we gewoon een beetje geduld hebben. "Je ziet dat gras alweer groen is en ook de vaste planten zullen uiteindelijk weer nieuwe uitlopers krijgen. De natuur kan zichzelf goed herstellen". Van Ooijen is al sinds het begin van de Tuinen van Appeltern in 1988 de vaste hovenier van het park.

Oppervlakkige wortels

Het verschil tussen bruine planten die dood lijken en bruine planten die dood zijn, zit hem vooral in de wortels. "Planten met oppervlakkige wortels zijn waarschijnlijk dood als ze er verdord en bruin uit zien." Neem bijvoorbeeld de conifeer of de buxus. "Als je buxusheg er bruin bij staat, kun je hem er net zo goed nu uithalen. Die gaat waarschijnlijk niet meer bijtrekken."

Ook een bruine rodondendron heeft een kleine kans op overleven. "Het kan dat hij ooit nog weer zal bloeien, maar dat kan dan wel een jaar of twee gaan duren. Daar willen mensen meestal niet op wachten," zegt Van Ooijen. 

Geduld

Gelukkig geldt voor alle overige vaste planten: water en geduld en dan komt het vanzelf weer goed. "Een plant die afgestorven is, kan in de bodem nog best goede wortels hebben. Je moet het gewoon even aankijken. Snoei de dode takken eruit en heb wat geduld. Waarschijnlijk komen ze in het voorjaar gewoon weer groen terug."

Een andere truc is om met je nagel even langs de bast van een plant te krabben. Is het nog groen onder de oppervlakte? Dan gaat hij het redden. Is alles bruin? Dan kan hij in de groene bak.

Topdrukte

Voor tuincentra is ons ongeduld gunstig. "De laatste weken hebben ze het behoorlijk druk. "Mensen komen terug van vakantie, de tuin is lelijk en bruin en ze zetten er massaal nieuwe plantjes in", zegt Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland.

Tijdens de extreme hitte hadden de tuincentra het moeilijk. "Het was te warm om naar een tuincentrum te komen, er was een sterke terugloop in de verkoop van planten'." In de hete periode, tussen half juli en half augustus, was er bij tuincentra volgens Horstra een omzetdaling van ongeveer 25 procent aan planten en struiken. 

Nu het weer is omgeslagen is er een enorme stijging in de plantenomzet. "Sinds half augustus zien we nu een stijging van dertig procent ten opzichte van andere jaren." Het komt volgens haar onder andere door de mooie nazomer. "We zitten nog vaak buiten en willen een gezellige tuin, zonder bruine planten." 

Dit tuinbedrijf spuit dode planten gewoon weer groen

Het hoveniersbedrijf krijgt aanvragen van over de hele wereld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore