Nederland

Slapen in tentenkamp na ophef toch gratis voor buitenlandse studenten

30 augustus 2018 11:17 Aangepast: 30 augustus 2018 13:06
Er zijn drie tenten neergezet in Groningen. Beeld © RTL Nieuws

Door een kamertekort moeten internationale studenten noodgedwongen in grote tenten slapen. Met dertig man in één slaapruimte. En daar moesten ze aanvankelijk 12,50 euro per nacht voor betalen. Na veel ophef is het noodverblijf nu gratis gemaakt.

"Dit voelt als een vernedering. Ik weet dat het niet te vergelijken is met de situatie van politieke vluchtelingen, maar het gevoel komt in de buurt", zei een internationale student eerder tegen Koen Marée van studentenbeweging DAG. De student heeft het over het tentenkamp dat onder meer voor hem is opgezet.

Geen stroom in tenten

Hij kon door een enorm kamertekort in de studentenstad namelijk nergens terecht. Daarom werden er door de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen tenten neergezet. Drie noodtenten in totaal, waarin elk dertig bedden staan. In de tent is geen stroom aanwezig, daarvoor moeten de studenten naar het naastgelegen sportcomplex dat alleen overdag is geopend.

Voor zo'n overnachting vroegen de hogeschool en de universiteit 87,50 euro per week. Belachelijk, vonden de studenten en verenigingen die voor hen opkomen. Na een week komen ze nu over de brug: de tenten worden gratis en studenten die er al hebben geslapen, krijgen hun geld terug.

Zo ziet het tentenkamp eruit:

Veel studenten zijn niet blij met de tenten.

Naast de afschaffing van de kosten worden internationale studenten vandaag verder begeleid in het zoeken naar een woonruimte. "Maar in gelul kun je niet wonen", reageert studentenbeweging Lijst Calimero. "We roepen daarom op om de ambitie om 10.000 internationale studenten te werven in 2025 bij te stellen."

Dit jaar waren er bij de universiteit 50 procent meer aanmeldingen van studenten uit Europa dan vorig jaar, en nog eens 31 procent meer aanmeldingen van studenten buiten Europa.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`