Ga naar de inhoud
Nederland

Negen invallen in Nederland om Panama Papers

De Nederlanders sluisden volgens de FIOD geld weg via het Panamese kantoor Mossack Fonseca. Beeld © Getty Images

De fiscale recherche FIOD is binnengevallen bij negen panden in Nederland. Via de Panama Papers kwamen ze zeven verdachten op het spoor die geen belasting zouden hebben betaald over 1,8 miljoen euro.

De FIOD viel gisteren binnen in woningen en kantoorpanden in Apeldoorn, Hattem, Houten, gemeente Lopik, Oldenzaal en Zwolle. Twee echtparen en drie mannen worden verdacht van het opzetten van financiële constructies om geld buiten het zicht van de Nederlandse overheid te houden. Er werd niemand gearresteerd, zegt een woordvoerde van de FIOD tegen RTL Z.

Witwassen van crimineel geld

De administratie werd meegenomen en de politie heeft een vuurwapen in beslag genomen, meldt de FIOD. "Het vermoeden is dat het gaat om crimineel geld dat witgewassen werd", zegt de opsporingsdienst, die de zaak heeft overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

De fiscale recherche deed onderzoek op basis van de Panama Papers. Die term verwijst naar een lek bij de Panamese zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca, waaruit bleek dat het kantoor massaal werd gebruikt om belasting te ontwijken.

Hoe werkt belastingontwijking precies? Peter legt het uit:

 

Luxemburgse bankrekening

In dit geval verdenkt de FIOD de mensen ervan een financiële constructie te hebben opgezet om geld via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen in Nederland. "Bij de oprichting van de buitenlandse rechtspersonen is de Panamese zakelijke dienstverlener 'Mossack Fonseca' betrokken", schrijft de FIOD.

Uit het onderzoek blijkt dat een Luxemburgse bankrekening werd gebruikt om geld op te storten onder de noemer 'dividend'. Kort daarna werd het bedrag gestort op de rekeningen van de Nederlanders onder de noemer 'gift' en daarna vaak contant opgenomen, aldus de FIOD. Op die manier werd de echte herkomst van het geld verhuld. 

Nog 40 andere Nederlanders in het vizier

De FIOD heeft meer Nederlanders in het vizier. Op basis van informatie van de autoriteiten in Luxemburg is de Belastingdienst een onderzoek gestart naar dividenden die zijn uitgekeerd door de bedrijven die niet zijn aangegeven in Nederland.

De Belastingdienst heeft 40 mensen per brief een uitnodiging gestuurd voor een gesprek om opheldering te geven over hun betrokkenheid bij buitenlandse bedrijven. Als ze belasting hebben ontweken volgt er waarschijnlijk een naheffing.

De fiscus vond in een onderzoek naar de Panama Papers 683 Nederlandse belastingplichtigen in de 11,5 miljoen documenten, bleek in november vorig jaar. Op basis daarvan werd al 3 miljoen euro geïnd.

Meer op rtlz.nl:
Panama Papers-kantoor Mossack Fonseca sluit deuren
GroenLinks-kandidaat trekt zich terug na verschijning in Panama Papers