Nederland

Ouderen laten voor honderden euro's extraatjes liggen

31 augustus 2016 19:28 Aangepast: 31 augustus 2016 19:49
Ouderen achter een computer. Beeld © ANP

Veel ouderen laten geld liggen waar ze recht op hebben. Vaak weten ze simpelweg niet dat ze voor bepaalde toeslagen in aanmerking komen en daardoor lopen ze al snel enkele tientjes per jaar mis.

Het is pijnlijk dat ouderen maar moeilijk de weg naar toeslagen vinden, want het kabinet gebruikt toeslagen juist om iets extra's te doen voor mensen met een klein pensioen. Volgend jaar gaat de onder andere de zorgtoeslag flink omhoog, een maatregel die vooral is bedoeld om ouderen met een kleine portemonnee te helpen.

Een deel van de ouderen die dit het hardste nodig heeft profiteert er niet van, omdat ze nooit zorgtoeslag of andere toeslagen hebben aangevraagd. "Schrijnend,” zegt Manon Vanderkaa van ouderenorganisatie KBO-PCOB. Ze vindt dat het kabinet ouderen actiever moet wijzen op toeslagen.

Ver-van-mijn-bed-show

"Voor veel ouderen zijn toeslagen een ver-van-mijn-bed-show", zegt belastinghulp Jos Elbers. Als vrijwilliger bij de ouderenbond helpt Elbers mensen bij het invullen van de belastingaangifte. Gepensioneerde Pieter van Oss is maar wat blij met die hulp: "Het is me niet altijd even duidelijk. Daar komt het eigenlijk op neer."

Het is ook niet makkelijk, valt Elbers hem bij. Elk jaar verandert er wel weer iets aan de regels voor het krijgen van toeslagen. "De ene keer val je er wel in, de andere keer niet." Lang niet iedereen houdt dat goed bij. En dus lopen veel ouderen enkele tientjes tot soms wel honderden euro's per maand mis. Ook ouderenorganisatie ANBO en budgetvoorlichtingsclub NIBUD kennen het probleem, al ontbreken cijfers over hoeveel ouderen het precies gaat.

Simpeler maken

Doodzonde, zeggen PvdA en GroenLinks. "We moeten ouderen beter informeren en kijken waar het simpeler kan", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Waar het kan moet de Belastingdienst de toeslagen automatisch verstrekken, vindt Paul Ulenbelt van de SP. Ook het CDA pleit hiervoor.

Een eerdere poging om alle toeslagen samen te voegen tot één is twee jaar geleden op niets uitgelopen. Het bleek te ingewikkeld. Op de korte termijn is betere voorlichting de enige mogelijkheid om iets aan het probleem te doen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is daarom blij met alle aandacht voor het onderwerp. "Die toeslagen zijn er om gebruik van te maken. Alles wat helpt om mensen te wijzen op het bestaan van toeslagen is mooi meegenomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore