Moet de zomertijd afgeschaft worden of niet? De afgelopen maand gaven 4,6 miljoen inwoners van de EU hier hun mening over. Volgens de Westfalenpost stemde maar liefst tachtig procent voor afschaffing.
Dat vernam de krant van goed ingevoerde bronnen in Brussel. De resultaten van de enquête worden morgen officieel bekendgemaakt. Tijdens het persmoment op woensdag wilde de Europese Commissie de uitslag niet bevestigen (maar ontkende deze ook niet). Opvallend detail: van de bijna vijf miljoen deelnemers zouden er drie miljoen uit Duitsland komen.
ZIE OOK: EU-Parlement stemt over afschaffen zomertijd: hoe zinvol is dat?
Probleem
Hier moet iets mee worden gedaan, vindt Annie Schreier-Pierik. De CDA-politica strijdt al jaren voor afschaffing, omdat zomertijd volgens haar de 'biologische klokken zou ontregelen' van mensen en dieren. Dat zou voor gezinnen en veehouderijen een probleem zijn. Daar is overigens geen hard wetenschappelijk bewijs voor.
"De commissie moet hiermee aan de slag, de raad moet hiermee aan de slag. We moeten niet blijven praten", zegt ze tegen RTL Nieuws. "In Europa zou het niet alleen om de grote dingen moeten gaan, als Europa moet je ook dicht bij de mensen staan. Daarvoor moet je naar ze luisteren. Drie, vier jaar geleden merkte ik al hoeveel mensen problemen hebben met de zomertijd."
Voorstel ja/nee
Het afschaffen van de zomertijd leek een strijd te worden tussen Noord- en Zuid-Europa. Met name in Finland hebben ze last van het verzetten van de klok. In landen als Spanje en Portugal een stuk minder - daar pleiten sommigen zelfs voor het afschaffen van de wintertijd. Daar houden ze namelijk wel van het avondzonnetje, dat langer schijnt bij het vooruitzetten van de klok.
Het massale zeuren van met name de Duitsers bij de Europese Commissie betekent nog niet dat er daar direct naar hen geluisterd wordt. Nadat alle meningen zijn doorgenomen, bepaalt de commissie of er een voorstel komt om de zomertijd af te schaffen. Daarna moeten het Europees Parlement en alle lidstaten daar nog over praten.
Zomertijd, hier doen we het voor
Klok vooruit, klok achteruit. Waarom doen we dit onszelf aan?
Meer op rtlnieuws.nl: