Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwe Nederlandse vertaling Mein Kampf bij de drukker

Mein Kampf. Beeld © ANP

'Mijn Strijd'. Zo heet de nieuwe Nederlandse wetenschappelijke vertaling van Adolf Hitlers Mein Kampf. Het boek ligt vanaf vandaag bij de drukker. Vermoed wordt dat sommige boekhandels het boek wel op voorraad nemen, maar niet zichtbaar te koop zullen aanbieden.

Mein Kampf, waarin Hitler zijn fascistische en anti-semitische gedachtengoed openbaarde, was sinds de Tweede Wereldoorlog verboden om in Nederland te verkopen. Maar omdat het hier gaat om een wetenschappelijke vertaling, verwacht de uitgever geen problemen.

'Op een verantwoorde wijze Mein Kampf lezen'

In 2016 verscheen de wetenschappelijke editie al in Duitsland, waarna de Nederlandse uitgever Promotheus besloot dat het ook in Nederland tijd was om de lezer 'op een verantwoorde wijze kennis te laten maken met het boek'. 

Ook het feit dat het vaak in 'dubieuze edities' op internet te vinden is, speelde een rol. "In deze kritische uitgave wordt Mein Kampf niet alleen in de historische context geplaatst, maar worden ook de talloze mythen en leugens erin ontmaskerd", zegt de uitgeverij. 

'Het is niet tegen te houden'

Het boek ligt vanaf vandaag bij de drukker en zal over enkele dagen te koop zijn voor zo'n 50 euro. Veel weerstand lijkt er vooralsnog niet te zijn.

"Het boek is niet tegen te houden, dan is het vooral zaak om alles goed uit te leggen", zegt de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Hanna Luden op de site van Prometheus. Ze doelt hiermee op het feit dat het kinderlijk eenvoudig is om de originele Mein Kampf op internet te vinden.

 

Meer op rtlnieuws.nl: