Nederland

Oproep Asscher aan CDA, D66, CU: 'Laat je geen oor aannaaien over dividendbelasting'

29 augustus 2018 01:58 Aangepast: 29 augustus 2018 13:43
Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte. Beeld © ANP

PvdA-leider Asscher roept CDA, D66 en ChristenUnie op nee te zeggen tegen de oplopende kosten van de afschaffing van de dividendbelasting. De maatregel - die alleen de VVD wilde - gaat geen 1,4 miljard euro maar ruim 1,9 miljard euro kosten. Asscher: "Ze moeten zich geen oor laten aannaaien van een half miljard euro."

Afschaffing van de dividendbelasting was een wens van de VVD. Volgens VVD-leider Rutte is het nodig om grote bedrijven in Nederland te houden. De overige drie coalitiepartijen maken er geen geheim van dat het niet hun idee was. 

Waarom wordt de dividendbelasting afgeschaft?

'Het kost een hoop geld'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benadrukte vorige week nog: "Dit stond niet in ons verkiezingsprogramma, maar mijn handtekening staat er onder." Pechtold (D66): "Het staat in het regeerakkoord maar kost wel een hoop geld."

"Alle reden voor zowel CDA, ChristenUnie als D66 om deze week een streep te trekken", zegt Asscher. "Afspraak is afspraak. Maar de VVD houdt zich niet aan de afspraak als de maatregel nog duurder wordt dan ie al was. Dus die andere partijen moeten gewoon zeggen: we gaan het aan andere dingen uitgeven."

'Cadeau voor multinationals'

Het liefst wil de PvdA dat het kabinet de hele afschaffing van de dividendbelasting schrapt, een 'cadeau voor multinationals' zoals Asscher het noemt. Het ziet er niet naar uit dat dit gebeurt. Asscher: "Laat dit cadeau dan niet nóg groter worden." Deze week nog moeten de coalitiepartijen beslissen hoe ze de hogere rekening gaan betalen.

Meer op rtlz.nl:
Economen van grote banken: schaf dividendbelasting niet af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore