Ga naar de inhoud
Nederland

Advocaten in de rij om Jos B. te verdedigen: 'Ook ik zou ja zeggen'

Beeld © ANP

Strafrechtadvocaten staan te popelen om Jos B. bij te staan in de strafzaak die gaat komen. "Het is een bloedinteressante kwestie", zegt advocaat Jan Vlug. "De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik denk dat iedere advocaat ja zal zeggen als hij wordt gebeld."

Jos B. heeft op dit moment een Spaanse advocaat, Iñigo Cobo Martínez. Die staat hem alleen bij om de overdracht naar Nederland volgens de regels te laten verlopen. Zodra B. in Nederland arriveert, krijgt hij een nieuwe raadsman die zich inhoudelijk met de zaak bezig zal houden.

ZIE OOK: Spaanse advocaat: 'Jos B. waarschijnlijk snel per lijnvlucht naar Nederland'

Miniatuurvoorbeeld

Wie dat wordt, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat veel advocaten staan te springen om hem te verdedigen. "Je kunt alle kanten met deze zaak op, heel veel afwegingen maken", zegt Jan Vlug die Jasper S., de moordenaar van Marianne Vaatstra, bijstond. "Dat er veel media-belangstelling voor is, maakt de zaak spannend. Iedereen kijkt mee."

Net als een wasmachine

Als Jos B. nog geen advocaat heeft gevonden, komt er eerst een piketadvocaat in beeld. Vervolgens kan B. verder kijken. Hoe hij dan de juiste keuze maakt? "Als je een nieuwe wasmachine moet kopen, ga je ook op onderzoek uit. Dit is hetzelfde", zegt advocaat Richard van der Weide, die onder meer de familie Fortuyn bijstond. 

Miniatuurvoorbeeld

Dat betekent: kranten lezen, de piketadvocaat of desnoods kennissen en familieleden om advies vragen, en de hulp inroepen van de Vereniging voor Strafrechtadvocaten. Als een verdachte dan de naam van een advocaat noemt, wordt die gebeld.

Volgens de gedragsregels van advocaten is het is niet de bedoeling dat advocaten potentiële cliënten zelf gaan benaderen. Toch gebeurt het wel. Van der Weide denkt daar het zijne van: "Het is wat treurig als een advocaat gaat leuren. Je moet je juist onderscheiden door je betrouwbaarheid en deskundigheid."

Druk

Je moet wel als advocaat weten waar je aan begint, meent Van der Weide. "Er ligt veel druk op, je bent er 24 uur per dag mee bezig en hebt weinig tijd meer voor andere zaken. Zeker als eenpitter. En als Jos B. tussendoor overstapt naar iemand anders, moet je goed kijken hoe jouw praktijk er dan voorstaat."

Jan Vlug beaamt dat. "Toen ik de Vaatstra-zaak deed, merkte ik het aan de omzet van de praktijk. Die ging sterk omlaag omdat het ontzettend veel tijd kost. Voor alle contacten met de media krijg je geen cent."

Zonder twijfel

Toch weten zowel Vlug als Van der Weide het zeker: mocht Jos B. ze benaderen, dan zeggen ze zonder twijfel ja. "Er zijn honderden vragen in deze zaak te stellen", zegt Vlug. "Wat is het DNA-spoor? Gaat het om huidcellen? Sperma? Op of in het lichaam? Heeft de verdachte een plausibel verhaal? Heeft hij dingen bewaard van vroeger? Herinneringen?"

Interview met de Spaanse advocaat van Jos B.:

Iñigo Cobo Martínez over wanneer Jos B. wordt overgeleverd.

Een DNA-match hoeft niet per definitie veel te zeggen, denkt Vlug. "Als ik langskom in de televisiestudio en een dag later wordt daar een lijk gevonden met mijn DNA erop, hoef ik het niet gedaan te hebben." Van der Weide: "Deze zaak is niet rond, er lijken veel losse einden aan te zitten. Dat maakt de uitdaging groter."

Betalen

Over de betaling van de advocaten hoeft B. zich in ieder geval geen zorgen te maken. Weinig advocaten zullen zijn verzoek afslaan als hij te weinig geld heeft, verwacht Vlug. "Advocaten willen deze zaak gewoon doen, ook al krijgen ze alleen een vergoeding van de staat. Het gaat om de beroepseer: je wil laten zien wat je kan."

Meer op rtlnieuws.nl: