Ga naar de inhoud
Nederland

33 Nederlanders in nieuw Guinness Book of Records: 'Breirecord eíndelijk gelukt'

Dit jaar staan er 33 Nederlanders in het recordboek. Beeld © Luuk Broos en Leon Walraven

Met zo veel mogelijk mensen naakt golfen, een tafel optillen met je tanden of de langste vingernagels ooit. Het is een kleine greep uit de ontelbare recordpogingen die sinds 1955 in het Guinness Book of Records zijn verschenen. En het boek is nog lang niet rijp voor de sloop: dit jaar dienden zeker 400 Nederlanders een recordpoging in.

En het record uiteindelijk verbreken, is dan natuurlijk belangrijk. Maar in het boek terechtkomen is voor velen nog veel belangrijker. Joris van de Leur van uitgeverij De Fontein brengt het nieuwe boek volgende week uit. "Er staan 50.000 recordpogingen in de database van de organisatie", legt hij uit. "En in het boek is er maar plek voor ruim 800 records."

33 Nederlanders in recordboek

Best lastig dus, om in het boek vermeld te worden. Maar 33 Nederlanders is het dit jaar gelukt, waaronder Mirjam Tegels. Ze breidde als allersnelste een trui van schapenwol. Opmerkelijk detail aan de recordpoging: de tijd ging in toen de wol nog op het schaap zat. Tegels: "Je moet scheren, ter plekke de wol spinnen en daar weer een trui van breien."

De ontlading is groot als Tegels eindelijk het record in handen heeft.

Jarenlang stond het record op naam van een team uit Australië. Vijf jaar lang probeerde Tegels het met haar team te verbreken. "Dat lukte niet. Toen we vorig jaar de zesde poging deden, vroeg Guinness Book of Records of het nog wel de moeite waard was om het weer te proberen. Maar dit jaar lukte het."

'Als ik maar de beste ben'

De aanhouder wint, zo blijkt uit de pogingen van Tegels. Maar ook Leon Walraven weet niet van ophouden. Hij traint elke dag om een nieuw wereldrecord op zijn naam te krijgen. En dan maakt het hem niet uit wat hij daarvoor moet doen. Zo behaalde hij eerder de records 'hoogste dartscore in een minuut' en 'de meeste aanrakingen van de bal met je schenen in een minuut'. Dit jaar staat hij in het boek als recordhouder met 'de meeste basketbaldribbels per minuut'. 

Leon stuiterde 609 keer in 60 seconden.

Je zou denken dat Leon niets beters te doen heeft. "Maar ik werk gewoon als hovenier en ik treed als freelancer nog op met mijn kunstjes." De vrije tijd die hij dan over heeft, besteed hij aan de kick om de allerbeste te zijn. "Ik wil de lat gewoon altijd hoger leggen, altijd beter zijn dan de rest. En dan is het helemaal leuk als je beter bent dan een professional."

Zeilmeisje Laura Dekker mocht niet in boek

En ook al klinkt de ene recordpoging nog gekker dan de ander, niet elk record komt door de keuring. Van de Leur: "Het mag niet gevaarlijk zijn bijvoorbeeld. Denk aan Laura Dekker. Zij wilde in het boek komen als jongste zeilster die in haar eentje de wereld rondging. Wij vonden dat dat aanzette tot gevaarlijke situaties." Recordpogingen met alcohol of sigaretten zijn ook verboden. 

Maar een gigantische toren van champagneglazen bouwen, keurde de organisatie wel goed. Gelukkig maar, want Luuk Broos doet niet anders. Hij bouwt de torens wereldwijd al twintig jaar als decoratie bij feestjes en openingen. En dit jaar staat er eindelijk eentje in het recordboek. Een toren van 50.116 glazen met een totale hoogte van 7,26 meter. "Dat we dat record nu hebben, is echt de kroon op het werk."

Het spectaculaire bouwwerk telde 66 rijen.

Wie bepaalt er of je in het boek terechtkomt?

Ieder jaar verschijnt er een nieuwe versie van het Guinness Book of Records. En je zou denken dat na 64 jaar het boek niet meer te tillen is, omdat al die records erin staan vermeld. Maar dat is niet zo.

Het hoofdkantoor van het recordboek staat in Londen. Daar bepalen ze ieder jaar welke nieuwe recordpogingen in het boek komen en welke oude recordpogingen er weer uit gaan. Zij bepaalden dit jaar dus dat er 33 Nederlanders in het boek staan.

Uitgeverij De Fontein verkoopt het boek in Nederland. Zodra ze de eerste versie van het boek uit Londen binnenkrijgen, mogen ze de indeling van het boek nog aanpassen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen dat de Nederlanders een mooi plekje voorin het boek krijgen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws