Ga naar de inhoud
Nederland

Spaanse advocaat: 'Jos B. waarschijnlijk snel per lijnvlucht naar Nederland'

Jos B.

Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, komt waarschijnlijk onder begeleiding in een gewone lijnvlucht naar Nederland. Dat zegt B.'s advocaat Iñigo Cobo Martínez uit Madrid tegen RTL Nieuws.

De Nederlandse overheid kan ook besluiten om B. met een apart vliegtuig op te halen. B. is vrijwillig akkoord gegaan met een snelle overdracht naar Nederland, waardoor hij binnen tien dagen zal arriveren. Wanneer precies, is nog niet bekend, vertelt Cobo Martínez aan RTL Nieuws-verslaggever Geert Gordijn. "Dat moet de Nederlandse politie nog met de Spaanse politie afstemmen." 

Videoverbinding

Miniatuurvoorbeeld

De advocaat staat B. bij om de overdracht volgens de regels te laten verlopen. B., die in de gevangenis in de omgeving van Barcelona zit, had via een videoverbinding contact met de advocaat. Of B. iets inhoudelijks over de zaak heeft gezegd, mag Cobo Martínez (foto rechts) niet vertellen. 

Nederlandse agenten waren gisteren al in Spanje om de politie bij te staan. Of de Nederlandse agenten of Interpol hem tijdens de overdracht zullen begeleiden, is nog niet bekend. Er is volgens de advocaat in ieder geval geen reden meer om B. langer dan tien dagen in Spanje vast te houden. 

Houthakken

Zondag werd Jos B. in Spanje na een tip aangehouden, vlakbij het plaatsje Castellterçol, waar hij in een soort commune verbleef. Hij werd gepakt toen hij wilde gaan houthakken. Het bleek echter een vooropgezet plan, de politie wachtte hem daar op. Ook de eigendommen van B. werden meegenomen, waaronder gedroogd voedsel, visspullen en een boek over eetbare planten.

Zijn arrestatie gebeurde vijf dagen nadat politie en justitie bekend hadden gemaakt Jos B. als verdachte te zien voor betrokkenheid bij de dood van destijds 11-jarige Nicky Verstappen twintig jaar geleden. Het DNA dat is gevonden tussen het materiaal op de kleding van Nicky komt overeen met dat van Jos B.

Sinds juni werd al naar B. gezocht, maar hij bleek spoorloos. Politie en justitie riepen de hulp van het publiek in door foto's van B. vrij te geven.

Het interview met de Spaanse advocaat van Jos B.

"Alles hangt af van het proces in Nederland", zegt B.'s advocaat Iñigo Cobo Martínez.