Nederland

50Plus zet eigen wetenschappelijk bureau aan de kant

28 augustus 2018 03:13 Aangepast: 28 augustus 2018 06:53
Geert Dales (links) met Jan Nagel. Beeld © ANP

De politieke partij 50Plus heeft de samenwerking met het eigen wetenschappelijke bureau beëindigd. Volgens de voorzitter van het bureau Richard de Mulder komt dat omdat ze 'te kritisch en onafhankelijk' zouden zijn.

Voorzitter van 50Plus Geert Dales doet dat af als onzin. "Dat is je reinste flauwekul, echt lariekoek", zegt hij tegen de Volkskrant. Volgens Dales verschillen beide partijen op een aantal punten van mening en is een ander bestuur gewenst. "De meeste, huidige bestuursleden van het bureau passen niet in het profiel dat het bureau eerder zelf heeft opgesteld."

'Liever onderzoekjes en peilingen voor de partij'

Maar volgens De Mulder vindt Dales zijn partij te eigenwijs. "Dales heeft liever dat het Wetenschappelijk Bureau van 50Plus als pinautomaat fungeert om onderzoekjes en peilingen voor de partij te betalen, dan dat wij onafhankelijk kunnen opereren."

De wetenschappelijke bureaus die aan de politieke partijen gelinkt zijn, hebben een bij wet vastgelegde onafhankelijke positie. Ze krijgen subsidie onder andere om kritische rapporten te maken over de koers van de partij. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Vergadering 50PLUS mondt uit in vechtpartij, vrijwel hele bestuur opgestapt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`