Ga naar de inhoud
Nederland

Communelid lokte Jos B. naar politie: 'We gingen zogenaamd houthakken'

Lucas, de woordvoerder van de commune waar Jos B. verbleef. Beeld © RTL Nieuws

De commune waar Jos B. maandenlang verbleef, heeft hem met een list van het terrein af gelokt. Daar wachtte de politie de Nederlander op.

Dat vertelt Lucas, de woordvoerder van de commune. Hij omschrijft Jos B. als 'correct' en 'een beetje gereserveerd'. Hij had een grote kennis van (wilde) planten. Die kennis wisselde hij uit met andere mensen in de commune, zegt Lucas. "Hij heeft ongeveer drie maanden bij ons gezeten. Vanaf mei/juni.''

'Jos B. met list naar buiten gelokt'

'Een beetje gereserveerd'

Jos B. trok binnen de gemeenschap niet bepaald de aandacht naar zich toe. "Eigenlijk is hij heel gewoon, alleen een beetje gereserveerd", zegt Lucas. 

Toen ze hoorden dat Jos werd gezocht, werkten de leden van de commune meteen mee met de politie. Omdat op het terrein een yoga-retraite aan de gang was, wilden ze de arrestatie liever discreet houden. Ze wilden niet dat de commune het toneel van een grote politieoperatie zou worden. Daarom nam Lucas Jos B. mee naar een wat afgelegen plek. "We zeiden tegen hem dat we hout gingen hakken, dat vindt hij heel leuk." Daar is de Nederlander aangehouden.

Beelden van de arrestatie:

De Spaanse politie heeft beelden van de aanhouding van Jos B. gedeeld.

Jos B. zit nu vast in een Spaanse cel en wordt op termijn overgeleverd aan Nederland. 

ZIE OOK: Waarom veel media de verdachte in zaak-Verstappen nu Jos B. noemen

Met zijn aanhouding komt een einde aan een zoektocht van ruim twee maanden naar de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.​

Meer op rtlnieuws.nl: