Nederland

'De rechercheurs die Jos B. moeten ondervragen, zullen gespannen zijn'

27 augustus 2018 13:00 Aangepast: 26 september 2018 16:07
Jos B. (archieffoto).

De hoofdofficier van justitie hoopt dat Jos B., de verdachte in de moordzaak rondom Nicky Verstappen, snel naar Nederland komt. Daar zullen de verhoren gaan beginnen. Hoe gaat zo'n alles-of-niets-verhoor eigenlijk in zijn werk? "De rechercheurs zullen best gespannen zijn", verwacht oud-rechercheur Dick Steffens.

De feiten. Dat is waar de rechercheurs zich op zullen richten tijdens het verhoor van Jos B., weet Dick Steffens (66), die jarenlang bij de recherche werkte. "Ze zullen hem naar een verklaring vragen: hoe komt zijn DNA op de kleding van Nicky? Waarom was hij in Spanje?" Steffens benadrukt dat het feit dat B. in het buitenland was, geen bewijs is. "Maar het maakt hem wel verdacht, dus je kunt het goed gebruiken tijdens zo'n verhoor."

Videobeelden

Twee rechercheurs zullen Jos B. in Nederland gaan ondervragen, verwacht Steffens. "Drie is te druk, twee is gebruikelijk. Hoewel er videobeelden zullen worden gemaakt van zo'n verhoor, kun je met twee rechercheurs in ieder geval nooit het probleem krijgen dat de verdachte later zegt: 'Dat heb ik niet gezegd'."

Het zullen twee ervaren politiemensen zijn. "Waarschijnlijk mannen of vrouwen die al bij het onderzoek betrokken zijn, en ervaring hebben met dit soort verhoren", stelt Steffens. "Dit is te belangrijk om door een onervaren iemand te laten doen." 

Hoeveel bewijs is er?

Het DNA van Jos B. is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. Dat is belangrijk bewijsmateriaal, maar het lijkt op dit moment een van de weinige troeven die het Openbaar Ministerie in handen heeft. Het is voor politie en justitie dan ook belangrijk dat ze Jos B. zelf kunnen spreken omdat ander bewijsmateriaal op dit moment ontbreekt. Er is voor zover bekend op dit moment geen ondersteunend bewijs voor de betrokkenheid van B. bij de dood van Nicky, zoals een telefoon van een verdachte die verbinding maakt op het moment en de plaats van het misdrijf. Lees hier meer over wat justitie kan doen.

Onschuldig kind

Als Steffens iets heeft geleerd tijdens zijn werk als rechercheur bij de Amsterdamse politie, is dat spanning tijdens een verhoor goed is. "Je bent dan als rechercheur nóg gemotiveerder om een zaak op te lossen. Vooral als het om de dood van een onschuldig kind gaat."

Hij verwacht niet dat de rechercheurs zenuwachtig zijn. "Dat is een te groot woord. Ze hebben waarschijnlijk al zó veel verhoren hebt gedaan. Heel Nederland leeft mee, maar vergeet niet dat het een 'gewone' moordzaak is, waar we er per jaar heel veel van hebben. Een ervaren rechercheur weet wat-ie moet doen en wíl het ook doen."

Gesloten deuren

De druk op de schouders van de rechercheurs is groot, omdat een eventuele bekentenis in deze zaak cruciaal is. "Als hij het heeft gedaan – áls, want hij is vooralsnog verdachte – maar hij blijft ontkennen, dan hebben ze wel een probleem. Dat zou naar zijn. Ik weet niet of het bewijs waterdicht is. Ik verwacht in ieder geval dat hij niet meteen zal bekennen."

Steffens verwacht dat B.s' advocaat bij de verhoren zal zitten. "Maar die mag niet veel zeggen. Dat wordt niet getolereerd."

Daarnaast kijkt er waarschijnlijk vanuit een andere kamer een analist mee, tijdens het verhoor of naderhand. "Die houdt de scherpte erin, zorgt dat de ondervragers geen tunnelvisie krijgen en bij de feiten blijven." Want hoe langer iemand in een zaak zit, hoe meer emoties er mee gaan spelen. "We blijven mensen. Je mag nooit boos worden, de ratio gaat voor, maar ja: soms sla je als rechercheur een keer woest met de vuist op tafel en roep je: 'Je draait eromheen, nu vertel je goddómme de waarheid!'."

Feiten

Dat is ook niet erg, zegt Steffens. "Bij zo'n verhoor komt er gewoon wat los. Maar één ding is het allerbelangrijkste: word niet lijfelijk. Dat is écht uit den boze. Het enige lichamelijke contact dat je hebt met een verdachte, is de hand die je geeft aan het begin van het verhoor en de kop koffie of thee of het glaasje water dat je overhandigt."

Ook aardig blijven is belangrijk. "Je moet toch een band opbouwen met zo iemand. Hoe gek het ook klinkt. Je hebt iets van die verdachte nodig: de waarheid." 

Spaanse politie geeft beelden vrij van aanhouding B. 

Net als in de film

En hoe zit het met de uit films bekende 'good cop en bad cop'? Steffens lacht. "Dat is geromantiseerd. Wél heeft de ene agent een andere techniek dan de ander. De een is tactischer, de ander vindingrijker. Je vult elkaar aan. Soms kom je niet verder, dan sluit je het verhoor, laat je de verdachte nadenken in z'n cel en overleg je met het team. Het kan goed zijn om frisse, nieuwe mensen op het verhoor te zetten."

Maar welke rechercheur het verhoor van B. ook zal doen: één van de belangrijkste tactieken is iemand pakken op zijn eigen woorden. "De verdachte wordt moe naarmate het verhoor langer duurt. En jij voelt als ondervrager die vermoeidheid ook, maar anders. Want jij zit daar je werk te doen, en voor zo'n verdachte zoals B. hangt de rest van zijn leven er vanaf."

Fouten liggen op de loer, de ondervraagde zal zijn concentratie kwijtraken en zichzelf tegenspreken. Steffens: "En als de verdachte ook daadwerkelijk de dader is en niet uit zijn eigen leugens komt, dan heb je 'm waar je 'm hebben wilt."

Meer op rtlnieuws.nl:

`