Nederland

Nog nooit eerder stond het water in de Rijn zo laag

26 augustus 2018 18:22
Nog nooit stond het water zo laag bij Lobith Beeld © ANP

De droogte van de afgelopen maanden heeft vandaag voor een nieuw record gezorgd. Nog nooit eerder stond de Rijn bij Lobith zo laag als gisteren: 6,87 meter boven NAP.

De laagste stand ooit tot nu toe dateerde uit 2011 en was 6,89 meter boven NAP. Het gaat om daggemiddelde waarden, dat is de waterstand die wordt berekend door elke tien minuten te peilen. De Rijn gaat bij de Nederlandse grens goeddeels op in de Waal, de belangrijkste rivier in Nederland voor de binnenvaart. 

ZIE OOK: 'Binnenvaart kan door droogte tot helft minder vervoeren'

Het heeft weliswaar in Duitsland de laatste dagen ook hard geregend, maar het duurt drie tot vier dagen voor dat extra water Nederland bereikt. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat het waterpeil de komende dagen zal stijgen. Daarna wordt weer een daling voorzien, omdat er de komende week weinig regen in Duitsland en Zwitserland wordt verwacht.

Veel minder vracht

De binnenvaart leidt al weken schade door de lage waterstand in de grote rivieren. Ze kunnen veel minder vracht vervoeren.

In de Waalbocht bij Nijmegen lopen schepen aan de bodem. Rijkswaterstaat geeft daarom sinds vorige week voor het eerst voor de Waal extra peilingen door, zodat schippers eventueel een andere route van en naar Duitsland kunnen kiezen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Water IJsselmeer zakt door droogte sneller dan verwacht

 

`