Nederland

Topdrukte bij huldiging Maarten van der Weijden

26 augustus 2018 15:23 Aangepast: 26 augustus 2018 17:50
Beeld © ANP

Het is druk in het Brabantse Waalwijk. Honderden fans zijn uitgelopen voor de huldiging van Maarten van der Weijden. Ze hebben zich op het Raadhuisplein en de Markt verzameld om Van der Weijden toe te juichen.

De olympisch kampioen op de 10 kilometer in 2008 wordt in de gemeente waar hij woont gehuldigd vanwege zijn Elfstedenzwemtocht van vorige week in Friesland.

Van der Weijden wilde 200 kilometer afleggen, maar moest zijn tocht na 163 kilometer staken omdat het medisch niet langer verantwoord was om door te gaan.

Kankeronderzoek

De voormalige kankerpatiënt deed de zwemtocht om geld op te halen voor kankeronderzoek. De opbrengst is opgelopen naar een bedrag van 4,3 miljoen euro. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de huldiging.

De teller is met bijna een miljoen euro opgelopen sinds afgelopen woensdag, toen de opbrengst nog stond op 3,5 miljoen euro. Het geld gaat via KWF Kankerbestrijding naar elf speciale projecten. "Ik ben zo onwijs dankbaar, wat een geld," reageerde Van der Weijden op het bedrag.

Erepenning

Van der Weijden hoopt de magische grens van 4,5 miljoen euro aan donaties te halen.

Tijdens de huldiging kreeg Van der Weijden een erepenning van de gemeente Waalwijk uit handen van burgemeester Nol Kleijngeld. "Je hebt een bovenmenselijke prestatie verricht en mensen in verbinding gebracht rondom het thema kanker. Daarom is heel Nederland trots op je", zei Kleijngeld.

Een dag na zijn extreme tocht: hoe is het nu met 'zwemheld' Maarten van der Weijden?

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore