Ga naar de inhoud
Nederland

Nationale Topless Dag: 'Blote borsten op het strand horen bij Nederland'

Beeld © ANP

Vrouwen trekken vanmiddag massaal hun topje uit op het strand om aandacht te vragen voor topless zonnen. De Naturisten Federatie Nederland (NFN) organiseert een Nationale Topless Dag. "Als de vrouw het wil, waarom niet?''

Alle Nederlandse vrouwen kunnen meedoen aan de actie. Op het strand in Zandvoort verzamelen veel deelnemers zich om samen mee te doen.

'Je kijkt toch naar elkaar' 

Volgens directeur Christine Kouman van de NFN moeten vrouwen zelf de keuze kunnen maken of ze topless gaan zonnen. "Wij weten dat veel vrouwen het fijn vinden, maar niet doen omdat andere vrouwen het ook niet doen. Je kijkt toch naar elkaar." 

Kouman vindt dat het strandbeeld drastisch is veranderd. "Dertig jaar geleden zag je niet anders. Dat beeld is inmiddels verdwenen en wij gaan kijken hoe wij dat beeld terug kunnen krijgen. Blote borsten op het strand horen bij Nederland. Net als in Frankrijk of Spanje, waar het wel heel normaal is."  

'Amerikaanse preutsheid'

Maar waarom durven vrouwen niet meer topless te zonnen? "Sociale media spelen zeker een rol daarin. Dat komt mede door Facebook en de Amerikaanse preutsheid die wij naar binnen hebben gehaald", legt Kouman uit.  

"Ook de media spelen een belangrijke rol. Alleen de perfecte borst wordt daarin getoond. Veel vrouwen zullen denken dat zij daar niet aan voldoen", vertelt Kouman. "Ook merk je de invloed van andere culturen."  

'Niet zo moeilijk doen'

Een poll op de Facebook-pagina van RTL Nieuws over het onderwerp maakt de tongen los. Zo'n tachtig procent van de deelnemers vindt dat blote borsten op het strand moeten kunnen. Een greep uit de vele reacties:

Veel vrouwen vinden dat topless zonnen wel een keuze moet zijn, maar zouden dit zelf niet doen. 

Dat de actie juist vandaag wordt gehouden, nodigt wat minder uit om mee te doen. Het is namelijk best wel fris buiten.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws