Ga naar de inhoud
Nederland

Jos B. ging jaren mee met Poolse scouting, maar zweeg over zedenverleden

De man die wordt gezocht in de zaak Nicky Verstappen blijkt jarenlang te hebben gewerkt op scoutingkampen in Polen. Jos B. vertrok bij de Nederlandse scouts, nadat zijn zedenverleden was uitgelekt. B. vertelde in Polen niets over de zedenzaak waarin hij verdachte was, zo bevestigt de Poolse scouting aan RTL Nieuws.

Bij de Polish Scouting and Guiding Association kennen ze Jos B. als 'Joseph'. Hij meldde zichzelf ongeveer 15 jaar geleden, vertelt Anna Halatek. Ze geeft leiding aan de padvinders in de regio Małopolska (Klein-Polen). 

Miniatuurvoorbeeld

Halatek zegt dat de padvinders in Polen altijd openstaan voor contact en het uitwisselen van ervaringen met padvinders over de hele wereld. Dus ook 15 jaar geleden met Jos B.

"Sinds die tijd heeft hij altijd goed contact gehouden met de leiders en de kinderen van de groep. Hij ging mee op kamp en deed mee aan andere activiteiten als buitenlandse padvinder", vertelt Halatek. Jos B. is nooit lid geweest van de Poolse scouting. "Joseph was geen officiële leraar en gaf alleen les in survival- en padvinderstechnieken, altijd onder begeleiding van het personeel." 

Specialist in survivaltechnieken

In Polen zag men B. als een specialist op het gebied van survivaltechnieken. Ze wisten niet dat hij in Nederland, op aandringen van anderen, zijn lidmaatschap had opgezegd. "Omdat we elkaar al jaren kenden, heeft niemand dit formeel gecheckt. Hij zei dat hij in Nederland leraar was." Halatek vertelt dat Jos B. ongeveer twee jaar in Krakau heeft gewoond.

De Poolse scoutingvereniging kwam er via Facebook achter dat B. werd vermist. In het voorjaar belde iemand uit Nederland om te vragen of ze B. in Polen hadden gezien. Dat was niet het geval. 

Deze week hoorden ze dat Jos B. gezocht wordt in verband met de dood van Nicky Verstappen. "Onze leiders in Krakau zijn geschokt en verbijsterd", zegt Halatek.

Voor het laatst gezien in 2017

B. hebben ze in Polen voor het laatst gezien tijdens een kamp in de zomer van 2017. In de herfst van 2017 ontving hij weer een uitnodiging, maar die sloeg hij af. Sindsdien hebben ze geen contact meer met hem gehad. 

ZIE OOK: Wat kan justitie eigenlijk als Jos B. gevonden wordt?

Halatek zegt dat ze geen idee heeft waar B. momenteel is. "Wij denken niet dat B. op dit moment in Polen verblijft. Hij heeft ook niet geprobeerd contact te zoeken met een van onze padvinders. Wij adviseren al onze leden om elke poging tot contact te melden bij de politie."

Aanstaande maandag hebben ze in Polen een afspraak met de politie om de zaak-Verstappen te bespreken.

'Jos B. heeft een plan om iedereen om de tuin te leiden'

Volgens Erik van 't Padje, bekende van Jos, is Jos in staat om iedereen om de tuin te leiden.

Meer op rtlnieuws.nl: