Ga naar de inhoud
Nederland

Bij rijscholen is van alles mis, zoals onbevoegde instructeurs

Beeld © ANP

Onbevoegde en didactisch ondermaatse rij-instructeurs en onvoldoende toezicht: de rijschoolsector is hard toe aan een kwaliteitsimpuls.

Dat blijkt uit een onderzoek door de brancheverenigingen Bovag, FAM en VRB. Zij hebben in kaart gebracht waar het bij Nederlandse rijscholen aan schort. En dat is nogal wat, vinden zij, zoveel zelfs dat het gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid.

Wat is er zoal mis?

  • Instructeurs die niet bevoegd zijn kunnen nu nog te vaak blijven doorwerken. 
  • Tijdens de opleiding tot rij-instructeur is niet genoeg aandacht voor didactische vaardigheden. 
  • De stage van aankomende instructeurs duurt niet lang genoeg.
  • Gebrekkige begeleiding tijdens de nascholing van de instructeur.

Volgens de organisaties moet er over de hele linie meer toezicht komen op de rijschoolsector. Dat zou kunnen worden uitgevoerd door het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. De brancheorganisaties hebben hierover al vaker aan de bel getrokken bij politiek Den Haag, maar daar is niets mee gedaan.

Slagen via allerlei trucjes

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onthulde eerder dit jaar dat veel rijscholen hun cursisten met allerlei trucjes laten slagen.

En vorig jaar meldde ook de Bovag dat er veel malafide rijscholen zijn. Het zijn vaak eenmanszaakjes die met extreem lage tarieven klanten lokken, hen vooraf laten betalen en dan snel weer van de markt verdwijnen en zo hun leerlingen duperen.

Meer op rtlnieuws.nl:

CBR krabbelt terug: rijexamen niet zwaarder