Nederland

'Wolvin heeft zich gevestigd op de Veluwe'

24 augustus 2018 20:13
Waarschijnlijk is de dit wolvin waar het om gaat. Deze opname is gemaakt in de Drentse bossen. Beeld © Staatsbosbeheer

Een wolvin uit een Duitse roedel lijkt zich definitief te vestigen op Noord-Veluwe. Dat concluderen de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland nu blijkt dat deze wolvin territoriale activiteiten ontplooit.

Ze bakent haar leefgebied af met keutels op zandpaden en dat doen volgens een woordvoerder van de organisaties alleen wolven die zich ergens willen vestigen. Rondtrekkende wolven laten zo min mogelijk sporen achter.

Losloopgebieden voor honden

Sinds het begin van de zomer zijn er veel meldingen over het dier op de Noord-Veluwe. De natuurbeheerders op de Veluwe zijn ingelicht. "Ze moeten bijvoorbeeld nadenken over losloopgebieden voor honden en over schaapskuddes'', zegt de woordvoerder.

Er is hier nog geen wolvenschade gemeld door boeren, waarschijnlijk omdat het dier meer dan voldoende jong wild te eten heeft.

Terug van weggeweest

Al een paar jaar rekenen Nederlandse natuurbeheerders op de terugkeer van de wolf in Nederland. Drie maanden geleden leek het in Drenthe zo ver. Waarschijnlijk is de wolf die toen daar gefilmd werd, dezelfde die nu op de Veluwe zit.

Acht gesignaleerde wolven

Het aantal in ons land gesignaleerde wolven staat inmiddels op acht, maakte de Wageningen Universiteit vandaag bekend. Van zes dieren is de laatste drie maanden niets meer vernomen. Een mannelijk dier is vanuit Friesland via de Flevopolder naar België gezworven en vormt daar nu een paartje met een wolvin die zich eerder al vanuit Nederland in Vlaanderen vestigde.

De wolvin op de Veluwe zwierf eerder door Groningen en Drenthe. Of ze op de Veluwe een partner heeft gevonden moet blijken uit onderzoek op de typische keutels die worden gevonden door vrijwilligers, die elke twee weken het leefgebied van de wolvin doorzoeken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`