Ga naar de inhoud
Nederland

Wat kan justitie nu Jos B. is aangehouden?

Jos B.

Na de DNA-match werd er een klopjacht geopend op Jos B., verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Vandaag werd hij aangehouden. Maar wat nu?

Welk bewijs is er tegen Jos B.?

Het DNA van Jos B. is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. Dat is belangrijk bewijsmateriaal, maar het lijkt op dit moment een van de weinige troeven die het Openbaar Ministerie in handen heeft. Het is voor politie en justitie dan ook belangrijk dat ze Jos B. zelf kunnen spreken omdat ander bewijsmateriaal op dit moment ontbreekt. Er is voor zover bekend op dit moment geen ondersteunend bewijs voor de betrokkenheid van B. bij de dood van Nicky, zoals bijvoorbeeld een telefoon van een verdachte die verbinding maakt op het moment en de plaats van het misdrijf.  

ZIE OOK: 'Ervaren bushcrafter, zacht van karakter': dit is verdachte Jos B.

Hoe zit het eigenlijk met de verjaring?

Sommige strafbare feiten kunnen verjaren. Moord en doodslag niet, maar 'onttrekking aan het ouderlijk gezag' bijvoorbeeld weer wel. Dat risico is geweken. Een aantal strafbare feiten zou deze maand, twintig jaar na het misdrijf, gaan verlopen. Maar twee maanden voor het verstrijken van die termijn, op 8 juni van dit jaar, werd een DNA-match vastgesteld tussen het DNA op de kleding van Nicky en het DNA van verdachte Jos B.

Vanaf dat moment heeft de politie allerlei opsporingshandelingen uitgevoerd, zoals de doorzoeking van zijn huis en het uitpeilen van zijn telefoon. Dat is gebeurd met toestemming van de rechter-commissaris. Op dat moment was er dus concreet een verdachte in beeld: Jos B. Dat is het moment wanneer de verjaringstermijn niet meer in het geding is. 

Waar zou hij dan voor veroordeeld kunnen worden?

Jos B. wordt verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen', maar van welke concrete strafbare feiten hij precies verdacht wordt, is niet bekend. Een exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld, maar de politie heeft wel altijd gezegd dat Nicky een volkomen gezonde jongen was van wie je niet verwacht dat hij zomaar een natuurlijke dood sterft.

Bovendien lijkt het er op dat hij op de plaats delict is achtergelaten door iemand. Wanneer een doodsoorzaak onbekend is, zijn moord of doodslag moeilijk te bewijzen. Bovendien vermoedt de politie wel dat Nicky seksueel is misbruikt, maar onderzoek heeft dat nooit officieel uitgewezen.

De vraag is dus of deze feiten kunnen worden bewezen. Iets anders waar politie en justitie rekening mee houden is het feit dat Nicky door de verdachte is meegenomen naar een plek. Wanneer een volwassene een minderjarige opzettelijk meeneemt en onttrekt aan het bevoegd gezag, zoals ouders of begeleiders, dan is dat strafbaar.  

Is het mogelijk dat er nog meer daders zijn?

Het onderzoeksteam had drie DNA-sporen in onderzoek. Een van die DNA-sporen op de kleding van Nicky is afkomstig van Jos B., maar het is niet duidelijk van wie het andere DNA op die kleding is. Ook is nog niet bekend van wie het DNA-spoor is op een sigarettenpeuk die vlakbij de plaats delict werd gevonden. Daarom gaat het Openbaar Ministerie door met het DNA-verwantschapsonderzoek en hoopt men uiteindelijk ook de twee personen te vinden die matchen met dit DNA. Hoofdofficier Jan Eland heeft al aangegeven dat de verdenking zich niet richt op deze personen, maar op Jos B.

'Jos heeft plan om iedereen om de tuin te leiden'

Volgens een kennis heeft Jos B. ongetwijfeld een uitgebreid plan bekokstoofd om van de radar te verdwijnen.

Jos B.

De politie verspreidde op grote schaal de (volledige) naam en foto van Jos B. nadat bekend was geworden dat hij verdachte is in de zaak-Nicky Verstappen. Een oude, geruchtmakende zaak waar terecht veel (media-)aandacht voor is. RTL Nieuws besloot toen de volledige naam en beeltenis van de man te gebruiken. Nu hij als verdachte is aangehouden en vastzit, heeft RTL Nieuws besloten niet langer de naam voluit te noemen, en hem te behandelen als andere verdachten van een strafbaar feit.

Meer op rtlnieuws.nl: