Ga naar de inhoud
Nederland

Russische trollen bemoeien zich in discussie vaccinaties

Russische twitteraccounts hebben doelbewust geprobeerd onrust te zaaien in de de discussie over vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. De accounts stuurden naar zowel voor- als tegenstanders tweets over de gevolgen van vaccineren.

De zogenoemde trollen kozen dus niet één kant, maar stuurden verschillende tweets de wereld in. Zo wilden ze mensen tegen elkaar opzetten en onrust zaaien.

'In vaccinaties zit kwik'

Zo stond in sommige tweets dat het vaccineren autisme kan veroorzaken, dat de vaccinaties gevaarlijke hoeveelheden kwik kunnen bevatten en dat dit alles deel uitmaakt van een geheim plan om de mensheid te onderdrukken. 

ZIE OOKKabinet kijkt of opvang kinderen mag weigeren die niet zijn ingeënt

Maar in andere berichten, soms geplaatst door dezelfde accounts, stond dat vaccinacties juist verplicht moeten worden. "Laat ze maar sterven aan de mazelen", stond er.

Trollenfabriek

De trollen horen bij accounts die in verband zijn gebracht met het Internet Research Agency. Dat is een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg. Het zou gaan om dezelfde accounts die zich ook al mengden in de Amerikaanse verkiezingen.

Zeker 3.800 accounts gelinkt aan de 'trollenfabriek' zijn inmiddels al verwijderd.

Moeder Nicole waarschuwt anti-vaxxers:

Het kind van Nicole raakte besmet met mazelen door een ouder kind die bewust niet was ingeënt op een kinderdagverblijf.