Nederland

'Xtc-light' veel gevaarlijker dan gedacht, mogelijk al twee doden

01 september 2016 12:49 Aangepast: 01 september 2016 14:51

Hoofdpijn, hersenbloedingen en zelfs hartproblemen. Het wordt xtc-light genoemd, maar de steeds populairder wordende 4-FA-pil is lang niet zo veilig als gedacht, waarschuwt het Trimbos-instituut.

Het aantal ernstige incidenten als gevolg van het gebruik is dit jaar sterk toegenomen. Daarbij zijn mogelijk zelfs twee doden gevallen. "Jonge mensen, die nog een heel leven voor zich hadden", zegt Ronald van Litsenburg van Event Medical Service (EMS). Zijn bedrijf verzorgt medische hulpverlening bij een groot aantal dance-evenementen.

"Wij hebben in het eerste half jaar 132 incidenten geregistreerd als gevolg van het gebruik van 4-FA. In heel 2015 was dat 184, dus dat gaat hard", zegt Van Litsenburg. "In twee gevallen was er sprake van een hersenbloeding, mogelijk in verband met gebruik van 4-FA. Van één dode is er een sterk vermoeden dat het 4-FA-gerelateerd is. Anderhalf jaar geleden hadden we ook eenzelfde soort geval."

Toename ernstige incidenten

In een groot deel van de incidenten melden gebruikers zich in eerste instantie met een flinke hoofdpijn. "Dit gaat gepaard met afwijkingen in het hartritme. De hoofdpijn houdt aan en daar komt later ook een stijgende bloeddruk bij", legt Van Litsenburg uit. De situatie kan vervolgens in een stroomversnelling komen en levensbedreigend worden. Gebruikers met hoofdpijn wordt sterk aangeraden een EHBO-post te zoeken.

"Het merendeel van de 132 incidenten is licht tot matig te noemen, maar we zagen tussen januari en eind juli dit jaar een sterke toename in de ernstige incidenten. Daar kwam een mogelijk geval met dodelijke afloop bij, reden voor ons om samen met Trimbos een waarschuwing uit te doen."

Thumbnail

Wat is 4-FA?

Het wordt in de vorm van poeder of een pil ingenomen. De effecten zijn vergelijkbaar met die van amfetamine en normale xtc. Maar gebruikers ervaren ze als mild en hebben het gevoel een betere controle over hun lichaam te hebben. 

Ook de kater de volgende dag is minder. En daar zit de kiem van het gevaar, vindt het Trimbos-instituut. "Dat draagt bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan." 

Is het niet verboden?

4-FA is in Nederland, in tegenstelling tot een aantal Europese landen, legaal en dus vrij te verhandelen. Het middel is vrij eenvoudig te verkrijgen via internet, de prijs ligt rond vier tot vijf euro per pil. 

Ook de grondstoffen voor de productie van het middel zijn niet bij wet verboden. Er wordt op dit moment in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek gedaan, het RIVM komt daarna met een aanbeveling. Deze wordt half oktober verwacht. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`