Ga naar de inhoud
Nederland

Asielkinderen Howick en Lili mogen worden uitgezet, oordeelt Raad van State

Lili en Howick. Beeld © RTL Nieuws

De tieners Lili en Howick mogen worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië, het land waar hun moeder vorig jaar al naar is teruggestuurd. Dat oordeelt de Raad van State. Als de kinderen niet zelf vertrekken, dan mogen ze worden uitgezet.

Wel moet Nederland dan afspraken maken met de autoriteiten en hulporganisaties in Armenië voor de opvang van de kinderen. De Raad van State oordeelt dat er geen vrees is voor vervolging of ernstige schade door de autoriteiten in Armenië. "Die vrees is er niet."

Weer naar school

De bestuursrechter oordeelde vorige maand dat de aanvraag van de tieners uit Amersfoort opnieuw moet worden bekeken. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tekende daartegen hoger beroep aan. Dat diende vorige week maandag.

ZIE OOK: Staatssecretaris wil zo spoedig mogelijke hereniging kinderen en moeder in Armenië

Een gebruikelijke termijn voor de Raad van State om uitspraak te doen is zes weken. In deze zaak is dat ruim vervroegd omdat er snel duidelijkheid moet komen, onder meer omdat de twee weer naar school moeten.

ZIE OOK: 'Uitzetten schadelijk voor Lili en Howick'

Lily en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland, zij waren toen twee en drie jaar oud. Hun asielaanvraag werd afgewezen. De moeder streed jarenlang voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de rechter dat het gevluchte gezin uitgezet mocht worden. De moeder vertrok daarop naar Armenië, de kinderen zitten bij een bevriend gezin.

We spraken eerder de asielkinderen Lili en Howick: 'We worden gek van de onzekerheid'

Tien jaar geleden kwamen Lily (12), Howick (13) en hun moeder vanuit Armenië naar Nederland. Verschillende aanvragen voor asiel werden afgewezen, het gezin zou worden uitgezet. De moeder ging terug, maar de kinderen bleven achter. Nu dreigen ook de kinderen terug te moeten naar het land waar zij in tien jaar niet meer zijn geweest.