Nederland

Deurwaarders woedend op politie: 'Ze pakken de allerzwaksten'

23 augustus 2018 15:21 Aangepast: 23 augustus 2018 17:06
Deurwaarder Paul Otter. Beeld © RTL Nieuws

Deurwaarders voelen zich in de steek gelaten door de politie. Door een staking worden ze vanaf vandaag bij hun werk niet meer geholpen door agenten. Hierdoor lopen ze serieus gevaar, zegt Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Doordat de politie staakt, kunnen deurwaarders beslagleggingen of ontruimingen niet meer uitvoeren. Deurwaarders worden bij hun werk namelijk vaak geconfronteerd met agressie en geweld. "We hebben de politie daarom nodig voor een ontruiming. Zonder hen kunnen we onze veiligheid niet garanderen", zegt Otter van de KBvG. 

Schulden lopen op

Vorige week gaven de politiebonden aan dat ze na een wekenlange onderbreking weer willen onderhandelen met justitieminister Ferd Grapperhaus over de cao. Maar om druk op de ketel te houden, breiden ze de stakingen toch uit. En daar zijn de deurwaarders vanaf vandaag de dupe van. "Ze pakken hiermee de verkeerden, de allerzwaksten. Want als wij niet kunnen ontruimen, lopen de schulden van de huurders alleen nog maar verder op. Hier hebben heel veel mensen last van." 

Per week worden zo'n honderd huizen ontruimd. Als de actie van de politie een maand aanhoudt, zal dit een enorme schadepost teweegbrengen, zegt Otter. "Voor woningcorporaties loopt de schade dan op tot zo'n 1,5 miljoen euro per maand. Maar vooral de schade voor de huurders is enorm. Zij moeten in hun huis blijven zitten, omdat wij niet ontruimen. Hierdoor lopen hun schulden op en een hogere schuld kunnen ze niet terugbetalen. Die komen heel diep in de problemen, voor hen is het vooral een drama." 

'Doet me echt pijn'

De vorige keer dat de politie eenzelfde actie hield, werden de deurwaarders bijna negen maanden alleen gelaten. "Het doet me echt pijn dat naar dit middel wordt gegrepen. Wij hebben niets met de politieonderhandelingen te maken, we zitten niet bij de onderhandelingen aan tafel. Ze pakken echt de verkeerde nu." 

Otter overweegt nu een kort geding te beginnen en de rechter te vragen de staking te verbieden.

Hebben de boze politieagenten een punt?

Peter van Zadelhoff legt uit hoe het zit met de politieacties: zijn ze terecht of niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore