Ga naar de inhoud
Nederland

'Ervaren bushcrafter, zacht van karakter': dit is verdachte Jos Brech

Jos Brech Beeld © Politie

De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is een ervaren bushcrafter. Dat maakt de zoektocht naar hem erg lastig. Jos Brech beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur.

De 55-jarige Brech kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij verdiende zijn geld als organisator van bushcraftreizen.

Wandelvakantie

Ten tijde van de dood van Nicky Verstappen in 1998 woonde Brech in Simpelveld. Later verhuisde hij naar het Groningse Veendam. Vorig najaar vertrok hij voor een wandelvakantie naar Frankrijk.

Daarvan keerde hij niet meer terug. Afgelopen februari gaf Brech voor het laatst een teken van leven. Zijn laatstbekende verblijfplaats is in de Vogezen in Frankrijk. Volgens zijn vrienden kent hij de omgeving goed en weet hij waar er hutten en grotten in dat gebied in Oost-Frankrijk zijn.

Dit is verdachte Jos Brech

Jos Brech wordt sinds april dit jaar vermist.

Vrijwilligers van Signi Zoekhonden hebben verschillende pogingen gewaagd om Brech terug te vinden. "Heel veel van de geurplekken die we vonden, kwamen overeen met de overnachtingsmogelijkheden die een bushcrafter zou nemen", zegt een woordvoerder.

"Hij is mogelijk tot aan Duitsland gelopen. Op verzoek van de familie en zijn vrienden zijn we in mei gestopt met zoeken. We hadden al zoiets van: die is niet verongelukt, die is aan het trekken. Dit verklaart nu wel alles."

'Spoor loopt dood'

Maurice, een vriend van Brech, zegt geschokt te zijn dat hij gezocht wordt voor de dood van Verstappen. "Ik ben twee keer in de Vogezen geweest om te zoeken, maar hij is onvindbaar. Het spoor loopt dood. Dat neemt niet weg dat die man nog steeds gevonden moet worden. Er is des te meer reden om hem te vinden."

"De Vogezen is een immens groot gebied, maar desalniettemin hebben we 150 kilometer van zijn route in kaart gebracht", zegt Maurice. "Daarna stopt het. In feite kan hij alle kanten op zijn gegaan."

Zacht van karakter

Een andere vriend van Brech omschrijft hem als 'een heel gereserveerd, op zichzelf staand persoon'. "Niemand kende Jos, behalve zijn zus. We gingen ervan uit dat hij een, twee of drie maanden op pad ging om te wandelen. Hij is heel gereserveerd en heeft weinig communicatiemiddelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg verbaasd ben. Ik ken Jos als zacht van karakter, een heel introvert iemand." 

Sinds half februari is er geen contact meer tussen Brech en zijn familie, die hem in april als vermist opgaf. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat Brech voorbereidingen trof om gedurende lange tijd uit beeld te blijven. Uit computergegevens blijkt verder dat Brech heeft gezocht naar verlaten dorpen in Spanje. Hij heeft sinds februari niet meer gepind.

Toevallige passant

Brech was 35 toen Verstappen werd gedood. Daags na het vinden van het lichaam werd hij door de marechaussee staande gehouden als toevallige passant op de Brunssummerheide, waar Nicky dood werd gevonden. Zijn gegevens zaten daardoor in het dossier. Brech is twee keer als getuige gehoord, maar niet eerder als verdachte aangemerkt.

Hij kwam in beeld omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan en zijn familie hem als vermist had opgegeven. Vanwege die vermissing zijn spullen van hem voor DNA-onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd.

Brech was in het verleden actief bij de scouting en werkzaam op een peuterspeelzaal. Hij is in beeld geweest voor betrokkenheid bij een ander zedenmisdrijf, maar die zaak is geseponeerd. De details van die zaak zijn niet meer te achterhalen.

Miniatuurvoorbeeld