Ga naar de inhoud
Nederland

20 jaar zoeken naar de moordenaar van Nicky Verstappen: een overzicht

Nicky Verstappen

Twintig jaar na de moord op de elfjarige Nicky Verstappen is in Spanje de 55-jarige verdachte Jos B. opgepakt. Zo verliepen de afgelopen 20 jaar:

1998:
Nicky uit Heibloem verdwijnt in de nacht van 9 op 10 augustus tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam wordt de volgende avond in de buurt van het kamp gevonden. Al snel vermoedt de politie dat het jongetje seksueel is misbruikt en daarna vermoord. De politie vindt geen aanknopingspunten, het onderzoek zit muurvast.

1999: 
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en enkele zakenlieden loven een beloning uit van 500.000 gulden (227.000 euro) voor de tip die leidt tot de oplossing. DNA-onderzoek op basis van gevonden sporen onder 35 mensen die vrijwillig meedoen, levert niets op.

Miniatuurvoorbeeld

Het opschrift op het graf van Nicky Verstappen (foto: ANP)

2001: 
Justitie ontvangt nieuwe tips na een noodkreet van de ouders van Nicky. Ook die brengen geen duidelijkheid.

2002: 
De 28-jarige S.V. uit Tegelen wordt aangehouden. De DNA-sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van Nicky komen niet overeen met zijn DNA-profiel. De verdachte wordt vrijgelaten.

2005: 
De zelfdoding van een man uit Landgraaf wordt in verband gebracht met de moord op Nicky. Een afscheidsbrief is de aanleiding. Daarvoor blijkt geen grond. De man werd aangetroffen op enkele honderden meters afstand van het natuurstenen monument voor Nicky op de Brunssummerheide.

2006: 
Een wandelaarster vindt een brief bij het monument, de tweede binnen een week. Ze komen van dezelfde schrijver, die suggereert dat hij de dader is. De politie neemt de zaak serieus.

2007: 
In verband met de brieven wordt een 36-jarige man uit Landgraaf opgepakt. Hij bedreigt de politie met een bijl. Hij krijgt enkele maanden cel voor vernielingen aan het monument op de heide. Hij blijkt volgens het OM de briefschrijver, maar na onderzoek blijkt dat hij de dader niet kan zijn. De man is psychisch in de war en wordt opgenomen.

2008: 
Nieuw DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) levert vooralsnog niets op. In de loop der tijd worden vijf verdachten aangehouden, die allen wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

Miniatuurvoorbeeld

Nicky met zijn hond (foto: RTL NIeuws)

2009: 
DNA-sporen worden vergeleken met sporen in Duitsland en Frankrijk. Er wordt gekeken of er een match bestaat met de ontvoerder van een jongetje uit een jeugdherberg in het Duitse Rheine. Dat heeft geen resultaat.

2010: 
Bij nieuw DNA-onderzoek wordt 107 mannen gevraagd vrijwillig mee te werken. Tachtig mannen doen dat. Het lichaam van een in 2003 overleden groepsleider wordt opgegraven voor DNA-onderzoek. Zijn DNA komt niet overeen met sporen die zijn gevonden in kledingstukken van Nicky.

2011: 
De Duitse politie verdenkt een pedagoog uit Hamburg van de moord op Nicky. De man bekent drie moorden op kinderen in Duitsland en veertig gevallen van seksueel misbruik. Volgens het OM in Maastricht is op basis van DNA een verband onwaarschijnlijk.

2012: 
Een coldcaseteam gaat aan de slag en houdt het bestaande dossier opnieuw tegen het licht.

Miniatuurvoorbeeld

In 2013 wordt het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide besmeurd (foto: ANP)

2013: 
De man uit Landgraaf die eerder het monument van Nicky vernielde, wordt voor een nieuwe vernieling opnieuw veroordeeld. Hij wordt opgenomen in een kliniek.

2017: 
Politie en OM beginnen met een beperkt DNA-onderzoek waarvoor ongeveer 1500 mannen worden uitgenodigd. Eerder werden op de bij de vindplaats van Nicky aangetroffen DNA-sporen al vergeleken met de 270.000 profielen in de Nationale DNA-databank. Dat leverde geen resultaat op.

Miniatuurvoorbeeld

De moeder van Nicky Verstappen samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries op een persconferentie (foto: ANP)

2018: 
Vanaf eind februari worden 21.500 mannen in Heerlen, Brunssum en Landgraaf uitgenodigd voor een DNA-verwantschapsonderzoek. Onder hen zijn mannen die inmiddels zijn verhuisd. Door dit onderzoek kan de dader via mannelijke familieleden worden opgespoord. Uiteindelijk staan 15.000 mannen materiaal af. In juni worden nog eens 3000 mannen extra opgeroepen DNA af te staan. Daarnaast komen nog altijd tips binnen.

De politie kondigt op 22 augustus een belangrijke doorbraak in de zaak aan. Uit een DNA-match blijkt de betrokkenheid van Jos B., een 55-jarige man uit Veendam, bij de zaak-Verstappen. Van B. werd sinds februari van dit jaar niets meer vernomen. Hij werd op 12 april als vermist opgegeven. Hij is een ervaren 'bushcrafter', die langere tijd in de natuur kan overleven.

26 augustus 2018: B. wordt in Spanje opgepakt.   

Familie Nicky Verstappen hoopt op doorbraak in DNA-onderzoek:

Met een DNA-verwantschapsonderzoek werd gezocht naar de moordenaar van de 11-jarige Nicky Verstappen, die in 1998 om het leven kwam.