Nederland

Vrouwen in de meerderheid in veel studentensteden (maar niet in Delft)

22 augustus 2018 01:41 Aangepast: 22 augustus 2018 01:43
Beeld © ANP

Kijk om je heen in een studentenstad, en de kans is groot dat je meer vrouwelijke dan mannelijke studenten over straat ziet lopen. In veel gemeenten met een universiteit of hogeschool zijn meer jonge vrouwen dan mannen.

Het verschil is het grootst in Utrecht: voor elke honderd vrouwen, zijn er maar 73 mannen. Ook in Leiden is er een 'overschot', met 74 mannen op honderd vrouwen. Verder zijn in Maastricht (76 op 100), Nijmegen (77 op 100) en Wageningen (79 op 100) mannelijke studenten veruit in de minderheid. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Minste vrouwen

Maar er zijn ook gemeenten waar het precies andersom is. Vooral in plaatsen waar een technische universiteit staat, komen mannelijke studenten weinig jonge vrouwen tegen. In Delft zijn er bijvoorbeeld 170 mannelijke studenten per 100 vrouwelijke. Ook in de technische studentensteden Eindhoven (126 op 100), Enschede (124 op 100) en Hengelo (113 op 100) zitten er meer mannen in de collegezalen. Vrouwen kiezen gemiddeld minder vaak voor een techniekopleiding.

De minste jonge vrouwen vind je overigens op Terschelling: met 250 mannen per 100 vrouwen kan het even zoeken zijn voordat je er eentje hebt gevonden. Volgens het CBS komt dat door het Maritiem Instituut op Terschelling, wat vooral mannen zou aantrekken.

Mannen wonen langer thuis

Het verschil komt vooral doordat jonge vrouwen blijkbaar minder zin hebben om bij hun ouders te blijven hangen. Maar 55 procent van de vrouwen van 21 jaar woonde begin dit jaar nog bij hun ouders, tegenover 69 procent van de jonge mannen. 

Studenten hebben wel moeite om een kamer te vinden:

In Amsterdam moet je voor 10 m2 gerust 800 euro per maand betalen.

Ook studeren er gewoon meer vrouwen dan mannen, en dat verschil wordt steeds groter. Aan de universiteiten van Nederland studeerden afgelopen schooljaar 94 mannen op honderd vrouwen. Tien jaar geleden was dat nog 98 op honderd.

En dat terwijl er elk jaar vijf procent minder meisjes worden geboren dan jongetjes. Er zijn landelijk gezien dan ook drie procent meer jonge mannen dan vrouwen. Maar vrouwen worden gemiddeld dan weer ouder, waardoor ze in totaal toch weer net in de meerderheid zijn in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore