Ga naar de inhoud
Nederland

Minder spookfietsers door boe roepen en duimpje omhoog

Fietsers op de Erasmusbrug in Rotterdam Beeld © ANP

Boe roepen tegen spookfietsers helpt. Dat blijkt uit een proef op de Erasmusbrug in Rotterdam, waar sinds juni op de fietspaden de tekst ‘Roep boe tegen spookfietsers’ is aangebracht.

Het aantal spookfietsers nam mede hierdoor met vijftig per dag afgenomen, meldt de gemeente Rotterdam.

Speciaal verkeerslicht

Dagelijks komt het gemiddeld 420 keer voor dat fietsers tegen de rijrichting in over de Erasmusburg rijden. Andere fietsers schrikken ervan als iemand met grote snelheid in hun richting naar beneden komt sjezen op de eenrichtingsfietspaden.

Om dit tegen te gaan, heeft Rotterdam onder meer het boe roepen geïntroduceerd en een speciaal verkeerslicht neergezet dat gaat branden als iemand de verkeerde rijrichting neemt. 

Duimpje omhoog

Ook werden pijlen met de juiste rijrichting en een duimpje omhoog op het wegdek geschilderd. Het resultaat van de maatregelen was 11 procent minder spookfietsers per dag.

Op het Eendrachtsplein in de Maasstad had afgelopen zomer een experiment plaats om door rood fietsen tegen te gaan. Er werden afwisselend twee borden neergezet. Het ene wees op de risico's, het andere op sociaal gedrag. 

Gebruik smartphone

Tegelijkertijd werden ruim 2600 fietsers geobserveerd, met en zonder borden. Bij het risicobord nam het aantal door rood fietsers met ruim 49 procent af, bij het tweede met 48,7 procent.

Later dit jaar volgen experimenten tegen het gebruik van de smartphone op de fiets en fietsen zonder verlichting, laat de gemeente Rotterdam weten.

Hittegolf maakt Nederlandse fietspaden gevaarlijk:

Door de hitte schieten op fietspaden betonplaten omhoog, waardoor een soort springschans ontstaat. Maar hoe komt dat eigenlijk?