Hou het weer goed in de gaten voordat je een wandeling maakt in bergachtig gebied. Dat adviseert bijzonder hoogleraar Jeroen Aerts van de Vrije Universiteit naar aanleiding van het dodelijke ongeluk in Zuid-Italië. Daarbij kwamen tien wandelaars om het leven.
Wandelen in de kloven in het nationale park bij Civita is populair bij toeristen, maar het gevaar wordt onderschat. Door de steile rotswanden kan het snel gaan zodra het begint te regenen.
Voorlichting noodzakelijk
"Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico's", zegt Aerts, die gespecialiseerd is in watermanagement. "Er is een risico en dat moet je goed kennen. Daarom moet er veel meer voorlichting komen."
"De wandelaars zijn door het water gekatapulteerd':
Een Italiaanse reddingswerker legt uit dat de wandelaars kansloos waren tegen de kracht van het water.
De Italiaanse situatie is totaal anders dan die in Nederland. Ons land ziet een stijging van het waterpeil al ver van tevoren aankomen, zegt Aerts. "Meestal duurt het een week tot tien dagen voordat het water hier is. We kunnen de waterstand tot op 10 centimer nauwkeurig voorspellen."
Hele zware onweersbuien
In bergachtig gebied loopt het water veel sneller naar beneden over de steile wanden én zijn de rivieren een stuk korter. "Bovendien komt er in Frankrijk en Italië gigantisch veel water naar beneden in korte tijd. Er zijn daar hele zware onweersbuien die soms maar een halfuur duren."
Het water wordt niet opgenomen door de gortdroge, kleiachtige achtergrond, maar drijft eroverheen. De wandelaars die gisteren werden verrast door het snel stijgende water, zaten vast in een soort trechter. "Daarin stroomt een brede beek die steeds smaller wordt. Het water komt daarin snel veel hoger."
Check het weerbericht
Het is daarom belangrijk volgens Aerts om het weerbericht goed te checken als je gaat wandelen in de bergen of bij rivieren. Niet alleen van waar jij op dat moment bent, maar de hele regio. "Het water in Italië kan maar zo afkomstig zijn van een onweersbui tien kilometer verderop stroomopwaarts."
Aerts zegt dat Amerika zich beter heeft voorbereid op snel stijgend water. "In Amerikaanse canyons staan om de paar meter trapjes om omhoog te klimmen. In Europa zijn we nog niet zo ver en waarschuwen we minder."
Meer op rtlnieuws.nl:
Overlevende vloedgolf Italiaanse kloof: 'Het was de hel!'