Nederland

Strengere regels van kracht voor Offerfeest: dier mag niet lijden

21 augustus 2018 12:05 Aangepast: 21 augustus 2018 13:41
Moslims kopen schapen voor het Offerfeest. Beeld © Sander Paulus

Voor Nederlandse moslims begint vandaag het belangrijkste feest van de islam: het Offerfeest. Dierenrechtenorganisaties zijn kritisch over het feest, ook al zijn er sinds 1 januari nieuwe regels van kracht voor onverdoofd slachten. Het dier mag niet lijden.

Het Eid al-Adha, zoals de Arabische naam voor het Offerfeest luidt, duurt drie dagen en wordt gehouden ter nagedachtenis aan het offer dat Ibrahim (Abraham) wilde brengen door zijn zoon Ismaël te slachten. Op het moment dat Ibrahim tot handelen wilde overgaan, verscheen een engel die zei dat hij een schaap mocht nemen in plaats van zijn zoon.

Miniatuurvoorbeeld

Geit of rund mag ook

De meeste islamitische families slachten een schaap, maar dat hoeft niet per se. Een geit of een rund mag ook, maar in Nederland en België kiezen moslims in hoofdzaak voor schapen.

Tijdens het offerfeest van vorig jaar werden 60.362 schapen, geiten en runderen ritueel geslacht. De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend, maar volgens Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn de aantallen beduidend minder dan in 2017. Vanwege de vakantieperiode zijn veel Nederlandse moslims in het buitenland en bovendien zijn de regels voor onbewelmd slachten verscherpt.

Sinds 1 januari moet het schaap binnen 40 seconden het bewustzijn hebben verloren nadat de keel is doorgesneden. Als er nog enig teken van leven is na die periode moet er alsnog verdoofd worden, maar voor sommige strenggelovige moslims is het dier dan niet halal geslacht.

'Eeuwenoud verhaal past niet meer bij deze tijd'

De religieuze slachting zorgt ondanks de nieuwe regels nog steeds voor kritiek. Verschillende dierenwelzijnsorganisaties pleiten voor een totaalverbod.

"Het offeren van dieren berust op een wreed eeuwenoud godsdienstig verhaal dat niet meer past bij deze tijd. Vrijheid van godsdienst is prima maar mag nooit ten koste van mensen of andere diersoorten gaan die een eigen intrinsieke waarde hebben, kunnen voelen en lijden", zegt Sandra van de Werd namens Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een DIER Een VRIEND en stichting Dierennood.

Het verbod zou niet alleen moeten worden toegepast voor het Offerfeest, maar ook voor het 'kipslingeren' dat orthodoxe joden tijdens Jom Kippoer doen en voor het doden van dieren door voodoo-aanhangers. "En het geldt net zo goed ook voor tradities als bijvoorbeeld stierenvechten en ganstrekken", aldus van de Werd.

Reisbureaus bieden halalvakanties aan: zon, zee en gescheiden zwemmen

Vakanties geheel volgens de islamitische regels: geen alcohol, gescheiden zwemmen en gebedsruimtes in het hotel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore