Nederland

Arts Maarten van der Weijden: 'Na het besluit kwamen de tranen'

21 augustus 2018 08:52 Aangepast: 21 augustus 2018 12:35
Zwemmer Maarten van der Weijden met zijn vrouw net na het staken van de tocht. Beeld © Ronald van der Aart

De huisarts van zwemmer Maarten van der Weijden zegt dat de gevolgen van het besluit om de zwemtocht te staken erin hebben gehakt. "Na het besluit kwamen de tranen."

Het besluit an sich was niet moeilijk, vertelt Marco Blanker, de begeleidend arts van de Olympisch sporter, in een interview tegen het AD. "Er is maar een keuze op zo'n moment: en dat is stoppen. Hij was gewoon op."

Na de beslissing, kwamen de emoties, vertelt hij tegen de krant. "Elk kwartier, elk uur hadden we momenten van kippenvel, een brok in de keel, tranen die omhoog komen bij zoveel mensen." Dat er zoveel mensen op de been kwamen om de monstertocht van de zwemmer te zien, is een geweldige ervaring geweest.  "Om daar middenin te zitten (...) dat is een ervaring waarvan ik me gelukkig prijs dat ik erbij mocht zijn.’"

Bekijk hier de huldiging: 

Door oververmoeidheid moest Maarten opgeven, maar toch is hij voor iedereen een held.

'Alles gegeven'

Maarten van der Weijden heeft ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek. Hij moest zijn tocht 37 kilometer voor de finish staken. Hij had op dat moment 163 van de 200 kilometer afgelegd. De sportman was zo misselijk dat hij geen medicijnen meer kon binnenhouden. Hij werd uit het water gehaald en naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Hij is na zijn zwemtocht feestelijk onthaald in Leeuwarden, waar het eindbedrag bekend werd gemaakt. "Ik heb alles gegeven. Dan ben je helemaal leeg en voelt het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn", zei hij op het podium in Leeuwarden, waar honderden mensen hem toejuichten. "Maarten, bedankt", riepen ze in koor. "Op de vraag of hij dit nog een keer gaat doen, zei hij: "Ik moet er niet aan denken.''

Adrenaline

Huisarts Blanker heeft een prakijk in Zwolle. Ook is hij verbonden aan de medische faculteit van de Universiteit van Groningen. Hij kwam tien jaar geleden via Twitter met Maarten van der Weijden in contact. Hij las over de stichting van de zwemmer en wilde daar graag iets voor doen.

Het begeleidend personeel werkte tijdens de zwemtocht in shifts van 8 uur. Maar de arts vertelt dat hij zich niet aan de shifts heeft gehouden. "De adrenaline giert door je lijf. De mensen langs de kant werkten als een soort doping", zegt hij.

Meer op rtlnieuws.nl
Maarten van de Weijden haalt 2,5 miljoen euro op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore