Nederland

Meer twijfels over veiligheid cv-ketel Nefit

21 augustus 2018 06:30 Aangepast: 21 augustus 2018 06:41
Een onderhoudsmonteur inspecteert een Topline HR-ketel van Nefit. (archieffoto) Beeld © ANP

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) denkt dat er veiligheidsrisico’s bestaan bij de Topline cv-ketel van Nefit. Dat blijkt uit een brief die de NVWA begin deze maand aan de minister van Volksgezondheid heeft gestuurd.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek begin dit jaar dat de ketel mogelijk brandgevaarlijk is en een risico geeft op koolmonoxidevergiftiging. De NVWA liet verschillende experts kijken naar de resultaten van het onderzoek van RTL Nieuws.

Risico's defecte ketels

Zij concluderen dat 'het rapport [...] een adequaat beeld geeft van de risico’s van de defecte CV-ketels'. De NVWA onderschrijft die conclusie. Ook twijfelt de dienst aan de effectiviteit van de maatregelen die Nefit heeft genomen om de ketels veilig te maken.

ZIE OOK: Wilma had een levensgevaarlijke cv-ketel: 'Ik was maanden ziek door de koolmonoxide'

Het probleem van de Nefit Topline is dat bij de serie die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd, de warmtewisselaar door de hitte kan vervormen. Daardoor kan zeer heet rookgas lekken in de witte mantel van de ketel. Dat levert mogelijk brandgevaar op. Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel.

Afgelopen januari gaf Nefit toe dat de warmtewisselaar van de Topline cv-ketel sneller kapot gaat dan verwacht. Van de bijna 130.000 verkochte ketels van dit type en serie, was destijds al bij 25.000 ketels de warmtewisselaar vervangen. Volgens het bedrijf leverde dat echter geen gevaar op. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat Nefit sinds januari nog eens vele honderden vervormde warmtewisselaars heeft vervangen.

Twijfels over veiligheid

Inmiddels twijfelt nu ook de NVWA openlijk aan de veiligheid van de ketels. Het vraagt Nefit om meer informatie om de risico’s beter in te kunnen schatten. Ook wijst het Nefit erop dat het bedrijf alle ketels binnen een 'redelijke termijn' weer veilig moet maken.

Nefit wilde niet ingaan op de brief van de NVWA. Marketingdirecteur Jan Blom: "Er is discussie over de Topline-ketel, daarom hebben wij een onderzoek in laten stellen door onderzoeksinstituut TNO. Wij wachten de resultaten daarvan af." Wanneer TNO klaar zal zijn met het onderzoek, is nog niet bekend.

Dit was er aan de hand met de Nefit TopLine:

Zo'n honderdduizend huishoudens in Nederland hebben een gevaarlijke cv-ketel in huis, bleek afgelopen januari. In een type TopLine cv-ketel van Nefit kan brand ontstaan. Onderzoeksverslaggever Koen de Regt legde uit wat er aan de hand is.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore