Nederland

Nog steeds veel plofkippen, maar niet meer in de supermarkt

20 augustus 2018 16:01 Aangepast: 20 augustus 2018 17:38
Beeld © ANP

De kippen die nu in de supermarkt liggen, hebben een beter leven gehad dan die zeven jaar geleden in de winkel lagen. Deze vleeskippen hebben meer ruimte, minder vaak problemen met de poten en ze worden onder betere omstandigheden vervoerd. Toch is er nog steeds een wereld te winnen.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van de Universiteit Wageningen in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. De laatste keer dat z'n onderzoek werd uitgevoerd was in 2011.

Plofkippen

Een normale kip heeft een levensverwachting van zo'n acht jaar, maar de meeste vleeskippen in ons land worden op dit moment niet ouder dan zes weken voor ze naar de slacht gaan. Kippen die zo snel groeien noemt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier 'plofkippen', de onderzoekers spreken van 'reguliere kippen'. Zo'n 70 procent van de vleeskippen in pluimveehouderijen in Nederland is zo'n plofkip.

Over die plofkip valt nu goed én slecht nieuws te vertellen. Het slechte nieuws is dat er nog steeds veel kippen lijden aan voetzweren doordat ze zijn doorgefokt en in hun eigen, zure uitwerpselen moeten staan, stelt Wakker Dier. Het goede nieuws is dat deze voetzweren minder vaak voorkomen dan zeven jaar geleden. En waar Wakker Dier ook blij mee is: er zijn uberhaubt minder plofkippen.

Trager groeiend ras

Dat komt omdat sinds een aantal jaar een nieuw soort kip is geïntroduceerd in de vleesindustrie: een trager groeiend ras. Deze kippen leven zo'n één tot twee weken langer. Ongeveer 30 procent van de vleeskuikens in Nederland zijn op dit moment zo'n trager groeiende kip. In 2011 was dit nog maar enkele procenten.

Nederlandse supermarkten zijn overigens helemaal overgestapt op dit traaggroeidende ras. Die hebben geen plofkippen meer.

Plofkippen krijg je nog wel bij fastfoodrestaurants en in de horeca voorgeschoteld. De plofkippen kunnen ook nog in bijproducten zitten, zoals kipcorns. De andere in Nederland levende plofkippen zijn voor de export, vooral Duitsland en Engeland.

Misstanden

Volgens Wakker Dier gaat er nog het volgende mis in de vleeskuikenindustrie:

  • In de stal gaat het mis met het strooisel waar de kip op leeft. De uitwerpselen van de kip komen daar op stro in de stal terecht en maken dat strooisel nat. Dat veroorzaakt ontstekingen aan de poot van de kip.
  • Kippen raken gefrustreerd doordat ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen en op een kleine ruimte leven.
  • Wanneer kippen op transport gaan, zitten ze vaak uren zonder water en voer. Dat is wettelijk toegestaan, maar de dieren lijden daardoor wel honger en dorst.
  • Bij de slacht zijn er nog problemen met het uit de kratten halen van de kippen. Tijdens het kantelen van de krat belandden ze soms op een pijnlijke manier op de loopband.
  • In de biologische sector worden kippen soms nog geëlektrocuteerd, terwijl de verdoving met gas diervriendelijker is.

Meer ruimte

Andere verbeteringen die in het rapport naar voren komen, is dat dieren meer ruimte hebben gekregen. Dat komt omdat er strengere regels zijn gekomen.

De Wageningse onderzoekers spreken van een 'successtory'. "Een sprong vooruit in de sector", wordt het genoemd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore