Nederland

Stopt Van der Weijden bij Dokkum? Sportman houdt land in spanning

20 augustus 2018 11:52 Aangepast: 20 augustus 2018 12:24
Zwemmer Maarten van der Weijden zwaait naar z'n vrouw onderweg tijdens zijn monstertocht langs de elf Friese steden. Beeld © ANP

Haalt Maarten van der Weijden finishplaats Leeuwarden van de zwemtocht van 200 kilometer langs elf Friese steden? Dat is op dit moment de vraag. In een kort interview liet hij doorschemeren te overwegen niet door te zwemmen naar Leeuwarden, maar te stoppen bij Dokkum.

De olympisch kampioen openwaterzwemmen is inmiddels langs Franeker. Vanochtend passeerde hij de sluis in Oude Leije in een dolfijnennet. "Ik heb een pittige nacht gehad, maar alles samen gaat het wel oké", zei hij in de buurt van Bartlehiem tegen een lid van het begeleidingsteam.

Dokkum

Van der Weijden hoopte aanvankelijk om vanochtend aan te komen in Dokkum, de elfde stad van de provincie. Dat wordt waarschijnlijk ergens na de middag. Daarna moet hij nog naar Leeuwarden. Daar wacht hem een 'mooie afsluiting'. "Daar wil ik graag bij zijn", zei de zwemmer.

De vraag is of hij die finishplaats gaat halen. Het plan was om vanavond rond 19.00 uur in Leeuwarden aan te komen. Dat haalt hij sowieso niet meer. "Ja die rekensom heb ik zelf ook gemaakt", zei Van der Weijden. "Dus in eerste instantie gaan we ons stinkende best doen voor Dokkum. Dan hebben we in ieder geval alle elf steden gehad. En dat is denk ik heel goed."

Bekijk hier het interview met Van der Weijden:

Rustpauzes

Van der Weijden liep in de eerste zwemnacht vertraging op. Ook in het resterende deel zal vermoedelijk nog rustpauzes worden ingelast.

Met het zwemmen van de 'tocht der tochten' zamelt Van der Weijden geld in voor onderzoek naar kanker. Hij heeft al ruim 800.000 euro ingezameld. Een woordvoerder van het team verwacht dat dit bedrag nog fors zal oplopen, omdat de zwemmer veel respons krijgt op zijn actie.

Elfsteden Zwemtocht - volg de Zwemtocht der Zwemtochten live:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore