Nederland

Duizenden schreeuwen Maarten van der Weijden moed in

19 augustus 2018 19:59 Aangepast: 19 augustus 2018 23:03
Supporters langs de route van de Elfstedentocht moedigen Maarten van der Weijden aan.

De oevers van diverse Friese steden stonden vandaag vol met mensen die zwemmer Maarten van der Weijden toejuichten tijdens zijn Elfstedentocht.

Op de tweede dag van zijn epische zwemtocht van 200 kilometer, waarmee hij geld inzamelt voor onderzoek naar kanker, sloten bekende en onbekende Nederlanders aan om de gewezen Olympisch kampioen openwaterzwemmen een hart onder de riem te steken.

ZIE OOK: Maarten van der Weijden over de helft, pizza funghi geeft nieuwe kracht

Zo kwamen zijn eigen dochters, sprinter Churandy Martina en cabaretier Claudia de Breij Van der Weijden aanmoedigen vanaf boten. "Maarten is fan van Claudia. Hij wist niet dat ze er zou zijn, dat was een grote verrassing voor hem'', vertelt zijn woordvoerder.

Hel van het noorden

Zo worden meer dingen georganiseerd om de zwemmer door 'de hel van het noorden heen te helpen', aldus de zegsman. Omdat Van der Weijden opziet tegen de tweede nacht, gaan diverse brandweerkorpsen uit de omgeving het water bijlichten met grote lampen. Ook boeren gaan dat doen met hun tractors.

Maarten van der Weijden gebruikt zijn benen niet:

Met de sportieve prestatie lijkt het goed te gaan, nadat Van der Weijden zaterdag vertraging opliep door spierpijn. "Hij zwemt goed, in een iets lager tempo dan gisteren, maar in een redelijk stabiel tempo van 3 kilometer per uur.''

In Harlingen nam hij een cheque van 95.000 euro in ontvangst, om vervolgens door te zwemmen richting Franeker. Het totaalbedrag dat de actie oplevert voor elf kankeronderzoeken wordt pas later bekend. Het is de bedoeling dat Van der Weijden maandagavond in Leeuwarden arriveert, na drie dagen zwemmen met slechts enkele korte slaap- en rustpauzes tussen de bedrijven door.

Elfsteden Zwemtocht - volg de Zwemtocht der Zwemtochten live:

`