Nederland

Nog paar dagen zomer maar daarna 'maar' 17 graden

19 augustus 2018 16:42 Aangepast: 20 augustus 2018 00:43
Beeld © Gerard Boukes (archief)

"We weten bijna niet meer hoe het voelt als het onder de 20 graden is", zegt Buienradar-weerman Maurice Middendorp. Maar komende week gaat het er toch echt van komen. Eerst komen er nog wel een paar warme dagen.

Op 24 juni van dit jaar werd het overdag voor het laatst frisser dan 20 graden. Komende zaterdag, precies twee maanden later, lijkt het niet veel warmer te worden dan 17 graden. Dat zal even wennen zijn na zo’n lange periode warmte en droogte, vertelt Maurice Middendorp.

Morgen is het vrij normaal zomerweer. Het begint nogal grijs en er kan in de ochtend een druppeltje regen vallen. Later op de dag klaart het vanuit het westen wat op. Het wordt zo'n 22 graden.

Korte broek

De dagen daarna kan de korte broek weer aan. Middendorp verwacht dat het dinsdag en woensdag boven de 25 graden is. In Limburg is zelfs 28 graden mogelijk. Donderdag is een overgangsdag naar minder zomers weer.

De wind trekt vrijdag vanuit de noordhoek flink aan. Er kunnen flinke buien vallen met onweer. De temperatuur daalt dan naar zo’n 17 of 18 graden.

Miniatuurvoorbeeld

Vanaf donderdag zakt de temperatuur naar onder het gemiddelde.

Warmste zomer?

Deze dip aan het einde van de zomer kan waarschijnlijk niet voorkomen dat warmterecords worden gebroken, denkt Middendorp. De kans blijft vrij groot dat het de warmste zomer ooit wordt.

En misschien heeft september ook nog wel mooie dagen in petto. "De afgelopen jaren hebben we gezien dat het ook in september nog best warm kan zijn", zegt Middendorp.

Komende jaren extra hete zomer?

Klimatologen verwachten dat we vaker te maken krijgen met dit soort warme zomers.
`