Nederland

Maarten van der Weijden over de helft, pizza funghi geeft nieuwe kracht

19 augustus 2018 11:50 Aangepast: 19 augustus 2018 17:43
Maarten van der Weijden had het vanochtend zwaar. Beeld © Maarten van der Weijden Foundation

Even een pizza tussendoor en zwemmer Maarten van der Weijden kan er weer tegenaan. Hij loopt wel iets achter op schema doordat hij afgelopen nacht extra rust heeft genomen. "Je kan niet even een sprint trekken om tijd te winnen."

De zwemmer is inmiddels over de helft. Toen hij op ongeveer 45 minuten van het Friese plaatsje Bolsward zwom, kreeg de olympisch kampioen van 2008 een pizza funghi aangereikt. "Maarten had trek. We hebben een oproep gedaan op Facebook en binnen een half uur was de pizza bezorgd bij het bruggenhoofd in Tjerkwerd", zegt een woordvoerder. 

Ruimte genomen

Afgelopen nacht had de zwemmer het lastig. Hij kreeg veel spierpijn, was somber en heeft een half uur langer geslapen dan aanvankelijk gepland. "We hebben de ruimte genomen om goed uit te rusten", zegt een woordvoerder. Dat deed de zwemmer op een watermatras op een vlot.

Vanochtend lag hij om 7.00 uur weer in het water. Aan het eind van de ochtend kwam hij aan in Bolsward. Daarna zwemt hij door naar Harlingen, waar hij wordt onhaald door weerman Piet Paulusma die daar kantoor houdt. 

Doseren

Door de extra rust loopt Van der Weijden iets achter op schema. Het is maar de vraag of hij die tijd zal inhalen. "Je moet ontzettend goed doseren, je kan niet even een sprint trekken om tijd te winnen. Hij moet een vlak schema aanhouden."

Over steun vanuit het publiek heeft Van der Weijden in ieder geval niks te klagen. Mensen staan rijendik langs de kant om hem aan te moedigen en hem zo nodig van voedsel te voorzien. "Het is echt gekkenhuis, dat doet hem goed. Hij zwemt een halve kilometer per uur harder als hij wordt aangemoedigd."

Geld voor kankeronderzoek

De olympisch zwemmer wil in drie dagen 200 kilometer afleggen om daarmee zo veel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Hij begon vrijdagnacht om 4.30 uur in Leeuwarden. Hoeveel geld hij tot nu toe heeft opgehaald, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een paar ton.

Volg de tocht van Maarten van der Weijden live:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore