Nederland

'Steeds meer kiezers tegen afschaffing dividendbelasting'

19 augustus 2018 10:41 Aangepast: 20 augustus 2018 08:34
De afschaffing van de dividendbelasting is omstreden. Beeld © ANP

Nog maar 16 procent van de Nederlanders is voor afschaffing van de dividendbelasting die het kabinet wil doorvoeren. In april was nog ruim een kwart (26 procent) voor afschaffing. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Het plan voor afschaffing gaat vooral ten koste van de regeringspartijen D66 en CDA, stelt De Hond vast. De meeste kiezers die vorig jaar nog op deze partijen hebben gestemd, geven aan dat de kans klein is dat ze dat weer gaan doen als de afschaffing doorgaat. Ongeveer een derde zegt vermoedelijk wel weer op deze partijen te gaan stemmen. Bij de VVD-kiezers is dat 75 procent.

'Geen meerderheid'

Volgens De Hond is de kans niet groot dat de regeringscoalitie in 2019 een meerderheid in de Eerste Kamer zal krijgen als het voorstel voor de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel gaat.

Het kabinet maakte bij zijn aantreden bekend dat het de dividendbelasting wil afschaffen. Het besluit kwam als een grote verrassing, omdat geen enkele politieke partij het in het verkiezingsprogramma had staan. 

Profiteren

Volgens critici profiteren vooral de buitenlandse belastingdiensten als de dividendbelasting wordt geschrapt. Het zou ons land weinig tot niets opleveren. Ook kunnen de kosten oplopen tot wel 2 miljard. 

Omstreden dividendbelasting: dit moet je weten

Politiek verslaggever Frits Wester legt uit.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore