Nederland

'In kliniek Michael P. worden nog steeds drugs gebruikt'

18 augustus 2018 06:49 Aangepast: 18 augustus 2018 19:41
Beeld © ANP

De psychiatrisch forensische kliniek FPA Utrecht in Den Dolder, waar ook de moordenaar van Anne Faber, Michael P., verbleef, ligt opnieuw onder vuur. Patiënten zouden, ondanks aangekondigde controles, nog steeds drugs gebruiken.

Dat meldt het AD, dat zich baseert op gesprekken met patiënten van de kliniek. Daaruit blijkt ook dat er te weinig gekwalificeerd personeel is, waardoor patiënten niet worden behandeld.

Verbeterplan en voortgangsverslag

Na de moord vorig jaar rezen veel vragen over de situatie in de kliniek, die kort geleden nog Altrecht Aventurijn heette. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden onderzoek en stelden dat verbeteringen nodig waren. Er was te weinig personeel, patiënten voelden zich onveilig en er werden drugs gebruikt. De kliniek kwam met een plan om de problemen aan te pakken en moet elke vier maanden verslag doen over de voortgang.

Volgens de patiënten is er weinig van te merken. "Het gebruik van drugs en de handel erin is nog steeds aan de orde van de dag", vertelt een patiënt in de krant. De aangekondigde drugscontroles zouden niet zijn uitgevoerd. "Die zijn er nooit geweest."

Kliniek: moeilijke tijd

In een reactie in de krant zegt de kliniek een 'moeilijke tijd' door te maken, maar 'de voorgestelde acties in dat verbeterplan worden voortvarend uitgevoerd'.

Vorige maand zeiden de twee inspecties dat het te vroeg is om effect te zien van de verbeteringen.

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs. Bekijk hier de uitspraak van de rechtbank:

"Verdachte zo lang mogelijk de maatschappij uit."

Meer op rtlnieuws.nl:

`