Nederland

Zo krankzinnig is de tocht van Maarten van der Weijden

17 augustus 2018 12:53 Aangepast: 18 augustus 2018 09:28
Maarten van der Weijden tijdens een oefening in het water bij Stavoren. Beeld © Casper van Aggelen

Het is bijna onmenselijk wat Maarten van der Weijden gaat doen dit weekend: de olympisch kampioen gaat de Elfstedentocht niet schaatsen, maar zwemmen. Non stop, drie dagen en twee nachten. 200 kilometer lang. De tocht is letterlijk krankzinnig: de verwachting is dat de sportman zelfs gaat hallucineren.

Maarten van der Weijden heeft het er allemaal voor over, al de ontberingen die hij tegenkomt tijdens de tocht. "Ik ga dit doen omdat ik zo enorm dankbaar ben dat ik het geluk heb gehad om te herstellen van kanker. Dat geluk gun ik ook al die anderen patiënten", zegt hij. Met de elfstedenzwemtocht zamelt hij geld in voor kankeronderzoek.

Overlevingsschuld

De sportman ervaart nog altijd een diep schuldgevoel dat hij de kanker wel overleefd heeft, en anderen niet. Overlevingsschuld, noemt hij dat. Om dat schuldgevoel een plek te geven, is Maarten in staat om abnormale dingen te doen voor het goede doel. De olympisch kampioen én wereldkampioen openwaterzwemmen zwom vorig jaar het Kanaal over en ook weer terug, in een tijd van 19 uur. Een 'trainingsrondje', noemde hij dat. Ook zwom hij al eens het IJsselmeer over.

Dit jaar gaat hij een stap verder en volgt de 'hel van het noorden'. De tocht begint zaterdag in Leeuwarden, om 4.30 uur. Maandagavond, rond 19.00 uur, komt hij weer het water uit. De vraag is in wat voor toestand.

Miniatuurvoorbeeld

De Friese elf steden die Maarten van der Weijden aan zal doen.

Hallucineren

Maarten wordt tijdens zijn tocht bijgestaan door een team specialisten die zijn gezondheid in de gaten houden. Slapen doet-ie in principe niet. De eerste nacht sowieso niet. "Dan zwemt hij gewoon door", zegt een van de mensen uit het team. "Anders raakt hij uit zijn ritme."

Maarten zal het vooral zwaar zal krijgen in de nacht van zondag op maandag. De sportman zal dan zó vermoeid zijn dat hij kan gaan hallucineren. Dat heeft hij tijdens een training al een keer ervaren. Hij zag toen, zoals hij het noemt, een soort 'fata morgana' in de vorm van roze waterfietsen - die er dus helemaal niet waren.

"We hopen dat er vooral in de tweede nacht Friezen langs de kant zullen staan. Vooral in de hel van het noorden, tussen Franeker en Dokkum. Daar slaapt hij dan al langer niet. We weten dan dat hij gaat hallucineren."

Miniatuurvoorbeeld

Maarten van der Weijden tijdens een oefening in het water bij Stavoren. (Foto: Casper van Aggelen)

Slapen

Ieder normaal mens zal op zo'n moment besluiten om te gaan slapen. Maarten van der Weijden niet. "We weten dat als hij echt gaat slapen, dat hij daarna niet meer verder kan", zegt een lid van zijn team. "Hij zal wellicht één of twee keer een korte powernap doen. Vooral om even op temperatuur te komen." Dan kan hij even op een soort vlot kruipen, en slapen op een soort waterbed.

"Hij kan ook een deken over zich heen trekken en kan echt even zijn ogen dicht doen. Een kort hazenslaapje werkt bij hem het beste, daarna rolt hij weer het water in." Om zijn lichaam een beetje voor de gek te houden, krijgt Maarten een bril op met een lampje erin. Alsof het nooit echt nacht wordt.

Eten

Als een soort dolfijn krijgt Maarten om het half uur wat te eten, vooral repen en sportgelletjes. Dat gebeurt met een soort stok met een hengel. Over zijn sanitaire behoefte hebben ze natuurlijk ook nagedacht: in zijn dubbele wetsuits zijn ritsen aangebracht voor de grote boodschap.

Een uitdaging is om de temperatuur van de sportman op peil te houden. Het water is zo'n 19 graden. Twee a drie keer per dag slikt Maarten speciale pillen. "Daarmee zien we op afstand wat zijn tempratuur is. Die mag niet onder de 35 graden komen. Dat is echt een ondergrens." Zijn team zegt dat met rust en warme dranken het moet lukken om de temperatuur weer omhoog te krijgen. "Hij kan ook een derde wetsuit aantrekken in geval van nood."

Klunen

Net als bij de echt Elfstedentocht moet er door Maarten van der Weijden ook nog 'gekluund' worden. Twee keer wordt daarom een enorme takel ingezet, die ook wordt gebruikt in het Dolfinarium. 's Nachts takelen ze Maarten in zo'n dolfijnennet over twee sluizen en de passage van de brug bij Bartlehiem.

Miniatuurvoorbeeld

Maarten van der Weijden wordt met een speciale takel uit het water gehesen. (Foto: Casper van Aggelen)

Krankzinnig lang

De verwachting is dat Maarten ongeveer 4 kilometer per uur zal zwemmen. Als er publiek staat, dan zwemt hij meestal wat harder. Als alles goed gaat dan komt de zwemkampioen rond 19.00 uur aan in Leeuwarden, in de Prinsentuin, nabij de Oldenhove. Daar wordt hij dan ook met zo'n dolfijnentakel uit het water gehesen. De vraag is hoe de sportman er op die laatste avond aan toe is.

Als hij de finish überhaupt háált. Want het is nog wel de vraag of het allemaal gaat lukken. Maarten heeft een hoop gekke dingen gedaan, maar dit nog nooit. Hij zwom eerder eens 140 kilometer in twee dagen. Nooit 200 kilometer. "Dit is krankzinnig lang. Het is echt serieus veel verder nog."

Langs de route staan op elf plekken spandoeken om de sportman te helpen herinneren waar hij het allemaal voor doet: onderzoek naar kanker. Op maandagavond is er een huldiging gepland aan het Oldehoofsterkerkhof waar ook premier Mark Rutte bij zal zijn. Of Maarten dat nog aan kan? "Dat moeten we nog zien. Ik kan mij voorstellen dat hij dan natuurlijk zo snel mogelijk naar bed wil."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore