Ga naar de inhoud
Nederland

Doden door hitte: 'Lichaamstemperatuur moet 37 graden blijven, oudere lukt dat niet'

Verkoeling zoeken met een ijsje is natuurlijk erg lekker. Beeld © ANP

Ouderen overlijden sneller als het warm is. Tijdens de hittegolven de afgelopen weken overleden er 100 mensen meer dan in normale weken tijdens de zomer. "Mensen op leeftijd kunnen hun lichaamstemperatuur niet in evenwicht houden."

Dat zegt Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. "We moeten onze lichaamstemperatuur op 37 graden houden om gezond te blijven. Als je oud en kwetsbaar bent, lukt je dat niet."

ZIE OOK: Hittegolven eisen hun tol: wekelijks 100 doden meer

Genoeg eten

Wilmer: "Als je je lichaam niet op temperatuur kunt houden, dan heeft dat gevolgen voor de regelsystemen in het menselijk lichaam." De exacte doodsoorzaak van de ouderen verschilt vervolgens. "Dat is niet eenduidig. Ouderen sterven door meerdere factoren, juist bij hitte. De hitte is dan de druppel die de emmer doet overlopen."

Volgens Wilmer weet niet iedereen dat je goed moet blijven eten tijdens de warmte. Daar gaat het vaak mis. "Zweten kost energie, dus je hebt iets nodig om te verbranden. Kwetsbaren hebben ook vaak vocht en zout nodig." En daar komt nog iets bij. Ouderen gebruiken vaak medicijnen. Wilmer: "Stel dat je medicijnen gebruikt die vochtafdrijvend werken, dan is het extra moeilijk om het lichaam in het juiste evenwicht te houden."

Ouderen lopen extra gevaar:

Ouderen slapen soms zelfs onder een dekbed tijdens de hitte.

'Goed op de mensen gelet'

Toch gaan we wel steeds beter om met de hitte. Ook de ouderen. Het aantal van 100 extra overleden mensen is lager dan tijdens eerdere warme jaren, zoals in 2006. Toen gingen er 400 mensen per week meer dood dan normaal.

Het gaat dus de goede kant op. Wilmer heeft er een compliment voor over: "Er is goed op de mensen gelet. Ik merk dat de bewustwording over de hitte en klimaatverandering toeneemt. Vroeger werd er nog weleens luchthartig over gedaan. Het wordt nu duidelijk serieuzer genomen." 

De komende jaren worden extra heet, voorspellen klimatologen

Deze zomer is heet, maar het wordt de komende vijf jaar waarschijnlijk nog gekker.