Ga naar de inhoud
Nederland

Wiebe (31) rijdt zonder te tanken naar Australië

Wiebe Wakker in Perth. Beeld © Wiebe Wakker

Na 884 dagen, 33 landen en ruim 70.000 kilometer is het hem gelukt: Wiebe Wakker is met zijn elektrische auto 'de meest afgelegen metropool van de wereld' binnengereden. In het Australische Perth werd de Nederlander met bitterballen onthaald door zijn familie. "Dit is echt een mijlpaal."

Zonder geld en zonder benzine vertrok Wiebe in maart 2016 uit Nederland. Hij had maar één doel: bewijzen dat je prima kan rijden met een elektrische auto, waar je maar naar toe wil. En ook al ging het niet overal vlekkeloos, hij heeft Perth in ieder geval bereikt. Het einddoel: Sydney. "En als ik van hier naar Australië kan rijden, kan je in Nederland ook wel even naar de Appie met een elektrische auto."

Lees ook: RTL Z sprak Wiebe eerder uitgebreid over zijn hoogtepunten en tegenslagen

'Geen relatie, studie en contract'

Via zijn website konden mensen onderweg aangeven waar Wiebe elektriciteit en een slaapplek kon krijgen. "Zij bepaalden deels mijn route. Daarom reed ik van Italië weer terug naar het noorden van Europa, omdat daar veel mensen waren die me wilden helpen. En ik kon best wat langer wegblijven. Ik had geen relatie, geen studie en geen contract."

Miniatuurvoorbeeld

Dit is de route die Wiebe heeft afgelegd in de afgelopen 884 dagen.

Uiteindelijk is Wiebe doorgereden naar de rest van Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië. En overal maakte hij wel iets mee. "In Polen kwam ik zonder elektriciteit te zitten. Je verbruikt nou eenmaal meer als het hard regent en je een berg op moet rijden. Bij een auto op benzine kan je dan een jerrycan gaan vullen, maar ik kan geen powerbank meenemen, dat werkt niet. Toen moest ik worden weggesleept."

Monteurs uit Nederland overgevlogen

In Indonesië kreeg Wiebe water in zijn accu, waardoor zijn auto niet meer verder reed. "Ik moest monteurs uit Nederland laten overvliegen om het te laten repareren, dat kostte me 5000 euro. Gelukkig kreeg ik geld uit een crowdfundingsactie."

Miniatuurvoorbeeld

In Indonesië was Wiebe wat minder vrolijk, hij kreeg autopech.

En of hij iedere dag zomaar gratis elektriciteit kon krijgen? "Ja, dat is me heel erg meegevallen. Mijn knalblauwe Volkswagen valt op, dat helpt. Hij maakt geen geluid en is heel groot, zoiets kennen ze niet in India bijvoorbeeld. Als ik dan zo'n klein dorpje kwam binnenrijden, stonden er binnen een paar seconden vijftig mensen rond mijn auto. Dan zei er altijd wel iemand: stop je stekker hier maar in. En het kan gewoon in elk stopcontact." 

Nog vijf maanden te gaan

De reis van Wiebe zou eigenlijk maar anderhalf jaar duren. In dat opzicht rijdt hij niet helemaal volgens planning. Over vijf maanden komt hij pas aan bij zijn einddoel Sydney. "Ach, dit maak je maar één keer mee in je leven. Ik geniet overal maximaal van en zie dit project ook echt als een missie. En daar krijg ik alleen maar energie van."

Meer op rtlnieuws.nl: