Ga naar de inhoud
Nederland

Fort Oranje gaat definitief dicht, eigenaar geeft strijd op

Streetview. Beeld © Google Streetview

De beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen gaat definitief dicht. Eigenaar Cees Engel heeft besloten dat hij het gevecht met de overheid beu is. De campingbewoners krijgen vandaag een brief dat het vakantiepark op 3 juli sluit.

De gemeente Zundert kondigde twee weken geleden aan dat de camping op 4 augustus dicht moet. De camping is een broeinest van criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

De eigenaar was twee weken geleden nog strijdbaar en wilde de sluiting aanvechten. De bezwaartermijn tegen de sluiting duurt tot en met vrijdag. De gemeente heeft ook van enkele campingbewoners protesten ontvangen.

Populaire serie

De verpauperde camping stond dit jaar extra in de aandacht door een goedbekeken SBS6-serie over de schrijnende situatie van de bewoners. Eigenaar Cees Engel denkt dat de overheid de camping bewust in een kwaad daglicht heeft gesteld om sluiting af te kunnen dwingen. De overheid heeft de situatie volgens hem bewust laten escaleren.

Engel zeg dat zijn inkomsten flink zijn gedaald. "Fort Oranje was een last resort voor hulpbehoevenden. Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur. Fort Oranje is een symptoom van falend sociaal beleid van gemeenten en ook de minister. De overheid keek weg terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer.''