Sommigen zijn er helemaal klaar mee: dat gehannes met de zomer- en wintertijd. Maar of de Europese Unie het verzetten van de klok gaat afschaffen, ligt deels aan jou. Want iedere Europeaan mag zijn mening geven. Al een miljoen EU-burgers gingen je voor. Het lijkt een strijd te worden tussen Noord- en Zuid-Europa.
Het lijkt een oneindige discussie te worden: moeten we ieder jaar de klok verzetten om over te gaan op de zomertijd? Ooit werd de maatregel in 1977 bedacht om energie te besparen. En in 2000 werd het in de hele Europese Unie verplicht. Maar of de maatregel nog wel helemaal bij deze tijd past, vraagt de Europese Commissie zich nu af.
Daarom vroeg de Commissie de afgelopen weken via een enquête aan iedere Europeaan naar zijn mening over de zomertijd.
Kamp noord en kamp zuid
En het lijkt erop dat Europa verdeeld is in twee delen: kamp noord en kamp zuid. Kamp noord heeft misschien wel het meeste recht van spreken. Zij ervaren namelijk de meeste gevolgen van de tijdwisselingen.
Omdat de landen in Noord-Europa dichter bij de Poolcirkel liggen, is er daar altijd al sprake van minder lang zon. In het voorjaar gaat de klok daar net als in de rest van Europa een uurtje vooruit. Dan hebben de vroege vogels die naar hun werk moeten helemaal pech: het duurt dan nog langer voordat de zon opkomt.
'Geen zonlicht is schadelijk'
In Finland is de meerderheid van de bevolking het dan ook eens: de zomertijd moet worden afgeschaft. Zij zeggen: zonlicht is vooral belangrijk in de ochtend, omdat je daar energie van krijgt. Zonder zonlicht moet je lichaam de opstart helemaal alleen doen en dat kan schadelijk zijn.
Waarom doen we dat eigenlijk: de zomertijd
We willen graag dat het licht is als we wakker worden.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland zeggen dat het voor- en achteruit zetten van de klok tijdelijk de kans op het krijgen van een beroerte zelfs verhoogt. Ze vergeleken ziekenhuispatiënten tussen 2004 en 2013. Daarbij keken ze naar het aantal patiënten met beroertes die werden opgenomen in de week na de zomertijd en in de week na de wintertijd. Daaruit kwam naar voren dat het risico op een beroerte hoger is na de wisseling van de klok.
Spanje wil juist zomertijd
In het zuiden van Europa is er lang niet zo veel ophef over het afschaffen van de zomertijd. Daar merken inwoners er ook minder van, omdat de zon daar sowieso al langer schijnt. In Spanje opperden ze in twee deelstaten juist dat niet de zomer- maar de wintertijd moet worden afgeschaft. Daar houden ze namelijk wel van het avondzonnetje, dat langer schijnt bij het vooruitzetten van de klok.
Wel is de 'mini-jetlag' een probleem dat in elk land genoemd wordt, ook in het zuiden. Je ritme zou door het tijdsverschil en het uurtje minder slaap verstoord worden.
Zomertijd nog niet gelijk verdwenen
Als we nu massaal gaan zeuren bij de Europese Commissie betekent dat nog niet dat ze daar gelijk naar luisteren. Nadat ze alle meningen hebben doorgenomen, bepalen ze of er een voorstel komt om de zomertijd af te schaffen. Daarna moeten het Europees Parlement en alle lidstaten daar nog over praten.
Voordat een afschaffing echt dichtbij komt, is de klok dus vast alweer een paar keer voor- en achteruit gezet.
Meer op rtlnieuws.nl: