Ga naar de inhoud
Nederland

Boswachter helpt jonge ringslangen de weg over

Beeld © Flickr.com / xulescu_g

Ze worden ieder jaar massaal doodgereden: jonge ringslangen. In Flevoland bij het Kuinderbos worden er ieder jaar honderden geplet door automobilisten, zegt boswachter Harco Bergman. Samen met een paar vrijwilligers gaat hij ze nu helpen oversteken.

Slangen in Nederland? Jazeker, en ze hóren hier ook, vertelt boswachter Harco Bergman aan RTL Nieuws. "Ringslangen zijn hier van nature gekomen en horen hier thuis."

Een volwassen ringslang kan tot wel twee meter lang worden. Je ziet ze alleen niet zo heel vaak. Als wandelaar zou je ze kunnen tegenkomen in Nederlandse natuurgebieden, vooral waar veel water is, maar ze schieten snel weg als je in de buurt komt. 

'Zo klein als een dikke regenworm'

De slangen worden vaak geboren in composthopen in de tuin bij mensen die dicht bij een natuurgebied wonen. Vervolgens trekken ze erop uit, de weg over. Dan gaat het vaak mis. 

Dat de slangen worden doodgereden, ziet boswachter Harco ieder jaar met lede ogen aan. Tegenwoordig staan er verkeersborden om automobilisten te waarschuwen. Dat werkt alleen niet voor de jonge slangen. "Die zijn zo klein als een dikke regenworm", zegt Harco. "Die zie je gewoon niet op de weg." De boswachter vindt dat de ringslangen beschermd moeten worden tegen, wat hij noemt, de 'onnatuurlijke' vijand: de auto.

En dus kwam hij met Staatsbosbeheer met een plan om de ringslangen een handje te helpen. Wel moest daarvoor een ontheffing worden aangevraagd, want de ringslang is een beschermde diersoort in Nederland. Je mag ze niet zomaar verplaatsen, maar Harco nu dus wel.

Emmertje

De ringslangen vangt hij samen met vrijwilligers bij de composthopen bij mensen in de tuin. Om die composthopen heeft hij een doek gewikkeld. "Als de slangetjes geboren worden, dan gaan ze kruipen en komen ze tegen het doek aan. Ze zoeken dan een opening en vallen in een emmertje."

Elke dag zit zo'n emmer vol met slangen. Gisteren telde Harco er 49. In totaal verwacht Harco samen met vrijwilligers er meer dan 1000 te redden. Het broedseizoen is net begonnen.

Roofdier

De ringslang, te herkennen aan een gele ring achter hun kop, is in de voedselketen een predator, een roofdier dus, zegt Harco. "Ze eten kikkertjes, padden en libellen. En ze worden zelf ook weer gegeten door roofvogels."

Slangen in Nederland: het klinkt een beetje griezelig, maar voor de ringslang hoef je niet bang te zijn, zegt Harco. "Je kunt ze eng vinden, maar ze zijn ongevaarlijk. Ze zijn niet giftig."

Meer op rtlnieuws.nl: