Nederland

Man uit Sittard voor rechter om beledigen Erdogan

14 augustus 2018 18:16 Aangepast: 14 augustus 2018 21:01
President Erdogan (archieffoto). Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vervolgt een 64-jarige man uit Sittard voor het beledigen van de Turkse president Erdogan. Hij zou onder andere gezegd hebben dat er geen verschil is tussen Erdogan en Hitler.

De man wordt ervan verdacht in 2016 zo’n vijf mails aan de Turkse ambassade in Den Haag te hebben verstuurd. In de mails, die zowel in het Engels als in het Nederlands waren opgesteld, wordt de vergelijking gemaakt tussen president Erdogan en Adolf Hitler.

Zwijn

Dat deed hij zowel in tekst als in beeld, onder door Erdogan af te beelden in nazi-uniform. Ook noemde hij de Turkse president een zwijn en Turkije een nep-islamitische staat, aldus de verdenking.

Op basis van de mails deed de plaatsvervangend ambassadeur van de Turkse ambassade aangifte bij de Haagse politie. Die startte een onderzoek naar de mails en kwam uit bij de man uit Sittard. Hij werd vorig jaar verhoord. Het Openbaar Ministerie heeft in de loop van 2017 besloten de man te vervolgen voor het beledigen van een bevriend staatshoofd.

'Achterhaald'

Advocaat Raimon Maessen, die de man uit Sittard verdedigt, noemt de beslissing om zijn cliënt te vervolgen opmerkelijk. "In 2016 kondigde toenmalig minister van der Steur van Justitie immers aan dat het wetsartikel dat gaat over de belediging van een staatshoofd te willen schrappen omdat het achterhaald is. Feit is wel dat het op basis van het opportuniteitsbeginsel in het Nederlandse strafprocesrecht juridisch mogelijk is iemand te vervolgen zolang een wetsartikel feitelijk van kracht is, waarbij de keuze om al dan niet daadwerkelijk tot vervolging over te gaan bij de officier van justitie ligt. In de zaak van mijn cliënt is men daartoe overgegaan."

Volgens een woordvoerder van het OM is het betreffende wetsartikel 'nog gewoon van kracht, dus wordt ernaar gehandeld'. 

Maximaal 8 maanden cel

De maximale straf voor eenvoudige belediging is 6 maanden gevangenisstraf. Als het gaat om het beledigen van een bevriend staatshoofd, kan daar een derde deel bijkomen, dus is de straf maximaal 8 maanden.

Aanstaande vrijdag wordt bepaald wanneer de man voor de rechter moet verschijnen voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Turkse cartoonist Tuncay Akgün is al vaak in de cel beland om het beledigen van Erdogan

De tekenaars van een satirisch blad in Turkije verzetten zich fel tegen president Erdogan, die zijn macht wil uitbreiden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore