Ga naar de inhoud
Nederland

Groot tekort aan studentenkamers: 'Ik heb de hele vakantie gezocht, was continu gestrest'

Er is een groot tekort aan studentenkamers.

Het wordt steeds moeilijker voor studenten om een kamer te vinden en de prijzen voor die kamers rijzen de pan uit. Uit cijfers van Kamernet blijkt dat in Amsterdam de gemiddelde prijs voor een kamer zelfs al 571 euro per maand is.

Margot Ponssen (19) weet hoe lastig het is om een kamer in Amsterdam te vinden. In eerste instantie had ze met een vriendin een woning gevonden, totdat de verhuurder het aanbod ineens introk. Nu is ze halsoverkop op zoek naar een ander huis.

ZIE OOK: Student moet steeds meer dokken: huur kamer voor het eerst boven 400 euro

Veel moeite voor korte tijd

De student communicatiewetenschap woonde van januari tot en met mei in een kamer in het Amsterdams Westerpark. "Ik betaalde 475 euro voor een kleine ruimte, maar het was wel op een goeie locatie. De kamer was in slechte staat, dus ik heb 'm eerst helemaal opgeknapt met mijn ouders. Uiteindelijk moest ik er na vijf maanden al uit. Dat was dus wel veel moeite voor een korte tijd."

Margots moeder plaatste een oproep op Facebook in de hoop zo een kamer voor haar dochter te vinden. Dat leverde al wel veel reacties op, maar al die kamers zijn erg duur. "De meeste zijn rond de 700 euro per maand, dat kan ik gewoon niet betalen", zegt Margot. "Nu moet ik al geld lenen bij DUO en daarnaast werken om het te kunnen bekostigen."

Tekort van 40.000 woningen

De Landelijke Studentenvakbond herkent de problematiek. "Vorig jaar was er een tekort van 40.000 kamers", zegt voorzitter Geertje Hulzebos. De Friese Elli van der Werf (23) denkt dat ze op zo'n 200 woningen heeft gereageerd, om zodoende een woning in Utrecht te vinden. In september begint ze hier aan haar tweede studie op de Hogeschool voor de Kunsten.

"Er is zo veel meer vraag dan aanbod, het is om gek van te worden", vertelt zij. "Ik zie dat er vijf minuten geleden een bericht op Facebook is geplaatst in de groep 'Kamers in Utrecht', daar zijn nu al vijftien reacties op."

800 euro voor tien vierkante meter:

Ook Tom kan geen kamer vinden. Hij studeert in Amsterdam, maar daar is de kamernood het hoogst.

Totaal gestrest

"Ik heb de hele vakantie geen rust gehad", vervolgt Elli. "Ik was totaal gefixeerd op het vinden van een kamer. Het was mooi weer, maar ik was continu gestrest. Zo zou een kamerzoektocht toch niet moeten zijn, lijkt me. Voor geen enkele student. Ik ben zo veel tijd en geld kwijt hieraan. Inschrijfgeld voor sites en aan treinkaartjes voor bezichtigingen."

Omdat het vanaf haar woonplaats Leeuwarden twee uur met de trein is naar Utrecht en ook weer twee uur terug, was heen en weer pendelen geen optie. Daarom besloot Elli verder buiten Utrecht te zoeken, en met succes.

Oproep op Facebook

"Ik heb nu een kamer in Zwolle gevonden, 60 minuten vanaf Utrecht, eentje in Woerden, wat 10 minuten reizen is, en een in Amersfoort, wat ongeveer een kwartiertje is. Dat heb ik allemaal net gehoord, dus ik moet nu een keuze gaan maken."

De zoektocht van Zeno Kapitein (20) naar een kamer in Amsterdam verloopt tot nu toe een stuk soepeler. Hij plaatste een paar dagen geleden een oproep op Facebook en bewerkte daar een paar foto's bij. "Ik heb nu twee aanbiedingen staan en moet nu gaan kijken of deze kamers ook geschikt zijn. Wat helpt is dat ik wel wat mensen in Amsterdam ken."

Zure reacties

Wel is Zeno, die voor een halfjaar een woonruimte in Amsterdam zoekt omdat hij stage gaat lopen bij een designbureau, geschrokken van de huurprijzen. "Ik zoek nu iets van maximaal 600 euro. Op Twitter kreeg ik best wat zure reacties met als strekking: van dat bedrag kun je in Amsterdam alleen een bezemkast vinden. Ik ervaar nu dat dit oprecht zo is, dus misschien moet ik het bedrag ophogen."

Elli vindt dat ze uiteindelijk 'echt geluk heeft gehad'. "Internationale studenten zitten in een nog veel lastiger parket. Bij veel aanbiedingen voor kamers staat 'Dutch students only'. Ik heb van veel internationale studenten wanhopige berichten gehad: 'Ik betaal al collegegeld, heb mijn kamer al opgezegd en heb nog steeds geen woning gevonden.' Dat is helemaal tragisch."

Hospiteren kun je leren

Als je dan eindelijk op een hospiteeravond bent uitgenodigd, hoe presenteer je jezelf dan het beste? 'Hospiteercoach' Teun Bijman (26), die zelf zo'n 50 tot 60 keer hospiteerde, gaf eerder aan RTL Nieuws tips en ook de site Kamernet geeft wijze raad. Hieronder de belangrijkste adviezen:

Wees jezelf

Belangrijk is dat je jezelf blijft, zelfverzekerd overkomt en niet te veel of te weinig praat. Wees, kortom, jezelf.

Kom niet te laat of te vroeg

De bewoners hebben de avond meestal in timeslots ingedeeld. Als je te vroeg komt, neem je de tijd van iemand anders in beslag, en andersom als je te laat komt. 

Bereid je voor

Denk van tevoren na over je antwoorden. Er zijn een paar standaardvragen die je kunt verwachten: 'wat zijn je hobby's?' en 'wat verwacht je van het huis?'. Bedenk alvast een antwoord, maar studeer het niet letterlijk in.

Schrik ook niet van lollige vragen. De huisgenoten vragen dit om je reactie te peilen, dus zeg gewoon het eerste wat in je opkomt.

Wees geïnteresseerd

Naast antwoorden, kun je ook alvast wat vragen bedenken. Zo weet je in wat voor een huis je terechtkomt en kom je geïnteresseerd over.

Maak met iedereen een praatje

Probeer met alle huisgenoten een praatje te maken, zodat iedereen een beeld van je heeft aan het eind van de avond.

Maak oogcontact

Als je oogcontact maakt, kom je rustiger en spontaner over.

Kom alleen

Ouders zijn een no go. Laat ze alsjeblieft thuis.

En als je het dan helaas toch niet geworden bent, wees dan niet bang om te vragen waarom niet. Misschien zeggen ze: 'Je kwam wat verlegen over.' Dan weet je waaraan je moet werken. 

Meer op rtlnieuws.nl: