Werk en Geld

'Stilstaan op de vluchtstrook is heel onveilig': Dit is wat je wél moet doen bij noodweer

14 augustus 2018 11:35 Aangepast: 16 augustus 2018 14:10
Auto's staan op de vluchtstrook van de A50. Beeld © Paul Scheffers

Gisteren regende het zó hard boven de A50 bij Ravenstein, dat tientallen automobilisten stilstonden op de vluchtstrook omdat ze niet meer verder konden of durfden te rijden. Geen slim idee, zegt Rijkswaterstaat.

"Stilstaan op de vluchtstrook, onder een viaduct of, nog erger, onder een brug is heel onverstandig", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Mensen verwachten niet dat daar auto's staan, dus daardoor creëer je onveilige situaties. We begrijpen dat mensen het doen omdat ze angstig zijn, maar de kans op een botsing ontstaat en dan wordt het nog onveiliger op de weg."

Geen zicht op de weg

Toch is de ANWB het hier niet volledig mee eens. "Wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen - vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg - is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze", zegt een woordvoerder. "Belangrijk is het dan wel om de alarmlichten aan te doen, zodat andere weggebruikers je kunnen zien."

Volgens de politie mag stilstaan op de vluchtstrook formeel niet. "Maar als het slimmer en veiliger is om te stoppen door weersomstandigheden, gaan we daar niet op handhaven", laat de Landelijke Eenheid weten. "We willen niet dat mensen koste wat het kost doorrijden en vervolgens in de slip raken en ongelukken veroorzaken."

De situatie op de weg bij Ravenstein gisteren:

Rijkswaterstaat adviseert om voorzichtig door te rijden bij noodweer. "Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, doe je lichten aan en houd afstand." Volgens de ANWB is dit ook een goede optie. 

En als je dan toch wil stoppen, omdat je niet meer verder durft, rij dan in elk geval voorzichtig door tot een veilige plek, zegt Rijkswaterstaat. "Ga de snelweg af. Rij naar een rustplaats of een tankstation en wacht daar tot het noodweer geweken is."

Bij flinke regenval neemt de kans op aquaplaning toe:

Nicolien van Buienradar legt uit hoe dat werkt en hoe je het kunt voorkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`